GündemManşet

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili 17 kişi tutuklandı

0

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da bombalı saldırı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklanma talebiyle, 3 şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Savcılık tarafından serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilecek.

Patlamada altı kişi hayatını kaybederken 81 kişi ise yaralanmıştı. Olayın ardından Albashır’la birlikte 51 kişi gözaltına alınmış, 49 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından dün (17 Kasım’da) Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilmişti.

DHA’nın aktardığına göre; savcılıkta işlemlerinin ardından Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak“, “kasten öldürme“, “kasten öldürmeye yardım“, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından tutuklanma talebiyle, üç şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan aralarında terörist Ahlam Albashır’ın da bulunduğu 17 kişi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi‘nde yapılan sağlık kontrollerinin ardından, Marmara Cezaevine götürüldü.

Albashır’ın ifadesi

Albashır’ın ifadesi Arapça tercüman eşliğinde gerçekleştirildi.
AA’nın aktardığına göre; şüpheli Albashır, ifadesinde, terör örgütü YPG’den Türkiye’ye gitmesi için talimat aldığını ancak niye gitmesi gerektiğinin söylenmediğini, ailesiyle tehdit edildiğini ileri sürdü.

Türkiye’ye Bilal Hassan ile geldiğini ve daha önce üç kez Taksim’e keşif değil gezme amacıyla gittiğini öne süren Albashır olay gününü şöyle anlattı:

“Bilal ile birlikte taksiye bindik, Taksim’e gidiyorduk. Taksideyken Bilal’e telefon geldi, ‘Sen git, ben geleceğim.’ dedi. Elimdeki çantayla İstiklal Caddesi’ne gittim. Bankta oturuyordum. Çantayı elledim, cips falan gördüm, altında da yumuşak bir şey vardı. 40 dakika kadar oturdum. Orada beklerken Hacı’dan telefon geldi. ‘Çantayı bırak, oradan ayrıl’ dedi. Bıraktım gidiyordum, yolda parfüm bakıyordum, o anda patlama oldu. Parfümü de bıraktım kaçtım. Sarı taksiye bindim. Esenler’e atölyeye gittim.”

‘Uyuşturucu sandım’

Albashır çantanın içerisindekini uyuşturucu sandığını ifade ederek taksicinin  telefonda ne olduğunu gösterdiği zaman olayı anladığını iddia etti.

‘Bombayı İdlib’den getirdi’

Albashır, emniyette verdiği ilk ifadesinde “”Bilal Hasan bomba yüklü çantayı İdlib‘den yanında getirdi” demişti.

Taksicinin gösterdiği fotoğraflarda patlamayı gördüğünü iddia eden Albashır, bankta beklemeye geçmeden önce bir mağazadan kozmetik alışverişi yaptığını ileri sürdü.

Türkiye’ye 27 Temmuz’da Bilal Hassan ile geldiğini yineleyen Arap kökenli Albashır, “Münbiç’te YPG içinde Arap kökenli var mı?” sorusuna, “Var, en ön safta onları kullandılar” yanıtını verdi.

Altı kardeşinden üçünün savaşta öldüğünü öne süren Albashır, ifadesinin devamında taksiyle Esenler’e vardıktan sonra korsan taksiyle yakalandığı adrese gittiğini anlattı.

Öte yandan, Albashır İstiklal Caddesi’ne giderken Bilal Hassan’ın kaçmak üzere Edirne’ye doğru yola çıktığı tespit edildi.

Şüpheliyi, saldırının ardından Esenler’den araçla alıp Küçükçekmece’de yakalandığı eve götüren Ahmed Jarkas ise ifadesinde, korsan taksicilik yaptıklarını, sadece insanları götürüp getirdiklerini iddia etti.

13 kişinin tedavisi sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaralananlardan 13’ünün tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.