İklim ve EnerjiKültür-SanatManşet

Ünlü sanatçı ve bilim insanlarından dünya liderlerine çağrı: Normale Dönüşe Hayır

0

Aralarında Juliette Binoche, Madonna ve Robert De Niro gibi isimlerin de bulunduğu yaklaşık 200 sanatçı ve bilim insanı, koronavirüs sonrası için eylem planı çağrısında bulundu.

Le Monde‘da yayınlanan açık mektupta salgın  sonrasında ekolojik bir felaketten kaçınmak isteniyorsa, hedeflerin, değerlerin ve ekonominin ciddi biçimde gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

‘Küresel ekolojik çöküşün çok ağır sonuçları olabilir’

Normale Dönüşe Hayır” başlığıyla yayınlanan yazıyı Juliette Binoche ve astrofizikçi Aurélien Barrau birlikte kaleme aldı. İkili yazdıkları metinde “Covid 19 trajedisinin insanları neyin önem taşıdığını gözden geçirmeye” davet ettiğini yazdı:

Gördüğümüz şey oldukça basit: ‘Düzenlemeler’ yeterli değil. Sorun sistematik.

Devam eden ekolojik felaketten bir “meta-kriz” olarak bahsedilen yazıda dünyadaki yaşamın büyük ölçüde yok olduğu gerçeğinin şüpheye yer bırakmadığı savunuldu. Yazıda bu durumun doğrudan varoluşsal bir tehdidi işaret ettiği vurgulandı ve küresel boyutta bir ekolojik çöküşün tahmin edilemeyecek boyutta sonuçları olacağı ifadelerine yer verildi.

Kökten değişim çağrısı

Metinde ayrıca “tüketim çılgınlığının” ve “verimlilik takıntısının” hayatın kendi değerinin inkar edilmesine neden olduğu savunuldu ve artan sosyal eşitsizliklere dikkat çekildi.

Yazının sonunda liderlere ve vatandaşlara, sürdürülemez olan anlayışı geride bırakıp, “amaçları, değerleri ve ekonomiyi kökten değiştirecek bir girişim” için çağrıda bulunuldu:

İhtiyacımız olan radikal dönüşüm, her kademede, cesaret ve kararlılık gerektirir. Toplu bir bağlılık olmadan gerçekleşmeyecektir. Şimdi harekete geçmeliyiz. Bu bir itibar ve mantık meselesi olduğu kadar bir hayatta kalma meselesi.

You may also like

Comments

Comments are closed.