Roosvelt Vakfı‘nın kökenini, sonradan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alacak Amerika Birleşik Devleti Eski Başkanı Franklin D. Roosevelt’in 1941 tarihli konuşmasındaki “Dört Özgürlük” tanımından alan Dört Özgürlük Ödülleri (Four Freedom Awards) sahiplerini buldu.
Roosevelt “Dört Özgürlük” konuşmasında, demokrasinin ayakta kalması ve gelişmesi için dünyanın her yerindeki insanların dört insan hakkına sahip olduğunu savunuyor: İfade özgürlüğü, ibadet özgürlüğü, yoksunluktan uzaklık ve korkusuzluk. Dört Özgürlük Ödülleri de her yıl bu ilkelerin hakkını teslim etmiş kişi ve kurumlara veriliyor.
2022 ödülleri ise bugün sahiplerini buldu. ÜniKuir Derneği, Dört Özgürlük Ödülleri arasından “Korkusuzluk” ödülüne layık görüldü. Ödül, LGBTİ+ mücadelesi yürüten bir aktiviste ya da örgüte ilk kez veriliyor. Daha önce “İfade Özgürlüğü” dalında Türkiye’den ödül alan isim gazeteci ve basın özgürlüğü aktivisti Erol Önderoğlu olmuştu.
“Korkusuzluk” ödülüne önceki yıllarda hak kazananlar arasında Nobel ödüllü Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay ve uluslararası insan hakları örgütü Human Rights Watch gibi bilinen isim ve kuruluşlar bulunuyor. Ayrıca dört ödülün haricinde her yıl verilen Özgürlük Madalyası’na da daha önce Dalai Lama, Nelson Mandela ve Angela Merkel gibi liderler layık görüldü. Bu sene Özgürlük Madalyası, Litvanya’da sürgünde olan Belaruslu siyasetçi Sviatlana Tsikhanouskaya’ya verildi.
21 Nisan’da Hollanda’nın Middelburg şehrinde ÜniKuir Derneği kurucularından Melike Balkan ve Özgür Gür’e takdim edilecek ödülün duyurusunda ÜniKuir şu sözlerle anılıyor:
“ÜniKuir, eğitime eşit erişim, toplantı ve ifade özgürlüğü, yasalar önünde eşit muamele, ayrımcılığın ve nefret söyleminin önlenmesi için çalışıyor.
Örgüt, dava takibi ve savunuculuk kampanyaları ile LGBTİ+ özneleri destekliyor, uygun sağlık hizmetlerine erişim sağlanmasına yardımcı oluyor, psikolojik danışmanlık sağlıyor, hukuki danışmanlık ve rehberlik sağlıyor, genç LGBTİ+ örgütleri ile uluslararası ve yerel karar alıcılar arasında işbirliğini teşvik etmek için forumlar, buluşmalar ve atölyeler düzenliyor.
Canlı bir LGBTİ+ toplumunun olduğu bir ülkede, ÜniKuir genç LGBTİ+ grupları ve aktivistleriyle üniversitelerde var olan ayrımcılığın katmanlarını anlamak ve bu gruplar arasında dayanışma atmosferi yaratmak için çalışıyor.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…