UNICEF: Koronavirüs salgını örgütün tarihinde gördüğü en kötü kriz

UNICEF, salgın nedeniyle dünya çapında 100 milyon çocuğun daha çok boyutlu olarak yoksulluk yaşadığını tahmin ettiklerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), koronavirüs salgınının örgütün 75 yıllık tarihinde gördüğü en kötü kriz olduğunu açıkladı.

Kapanma dönemlerinde zaman zaman 1,6 milyar çocuğun okula gidemediğinin de altı çizilirken, geçen yıl yüz yüze derslerin yüzde 80’inin iptal edildiği belirtildi.

‘100 milyon çocuk daha yoksulluk yaşadı’

DW Türkçe‘de yer alan habere göre UNICEF tarafından hazırlanan raporda, salgın nedeniyle dünya çapında 100 milyon çocuğun daha çok boyutlu olarak yoksulluk yaşadığı tahminine de yer verildi.

Bu rakamın 2019 yılına oranla yüzde 10’luk bir artışa işaret ettiği vurgulanırken, koronavirüs salgınından önce 1 milyar çocuğun beslenme, barınma, temiz su ve sağlık hizmetlerine erişimi olmadığı belirtildi.

Raporda yer alan bilgilere göre, geçen sene 160 milyon küçük yaşta çocuk çalışmak zorunda kaldı. Bu rakam son dört yılda 8,4 milyonluk artışa işaret ediyor. UNICEF’e göre, 2022 sonuna kadar 9 milyon küçük yaşta çocuk daha çalışmak zorunda kalabilir.

2030 yılına kadar da on milyon kız çocuğunun daha erken yaşta evlenmek zorunda kalabileceği ifade edildi.

Bunların yanında, 2020 yılında 23 milyon çocuğun gerekli aşıları olamadığı, bu rakamın 2019 yılına göre 4 milyondan fazla bir rakama denk geldiği ve bunun son 11 yılda kaydedilen en yüksek sayı olduğu belirtildi.

‘Salgın, çocuk haklarını tehdit ediyor’

Koronavirüs salgınının geniş bir alana yayılan etkisinin giderek derinleştiğini ifade eden UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, bu durumun yoksulluğu ve eşitsizliği artırdığı gibi çocuk haklarını da tehdit ettiğini söyledi.

Fore ayrıca, “Açlık çeken, okula gidemeyen, istismara uğrayan, yoksulluk içinde yaşayan ve evliliğe zorlanan çocuk sayısı artarken, sağlık hizmetleri, aşı, yeterli gıda ve temel hizmetlere erişimi olan çocuk sayısı azalıyor” ifadelerini de kullandı.

“Pandemide çatışmalar büyüdü ve iklim değişikliği daha da kötüleşti, çocukları önceleyen bir yaklaşım daha önce hiç bu kadar önemli olmamıştı” diyen Fore, sözlerine şöyle devam etti:

Bir yol ayrımındayız. Hükümetler, bağışçılar ve diğer kuruluşlarla önümüzdeki 75 yıl için ortak yolumuzu çizmeye başlarken, yatırımlar konusunda çocukları ilk sırada, kesintilerde ise son sırada tutmalıyız. Geleceğimizin umudu şimdiki zamanda yarattığımız önceliklerde yatıyor.”

UNICEF Genel Direktörü, birçok alanda salgın döneminde yaşanan gerilemenin, yeniden eski seviyesine dönmesinin en iyimser tahminle 7-8 seneyi bulabileceğine işaret etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR