Doğa MücadelesiManşetYerel

UNDP ortaklığıyla Hatay’da proje: Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele edecek

0

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Japonya’nın sağladığı 1,8 milyon dolar destek ile, Hatay ilinde hassas durumdaki denizel ekosistemi korumayı amaçlayan yeni bir proje başlattı.

“Hatay için İklim Eylemi” programının temel hedefleri, Samandağ’da Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin getirdiği atıkları temizlemek, mevzuat düzenlemelerinin iyileştirilmesi ve halkın eğitilmesi yoluyla atıkların nehre boşaltılmasının azaltılması ve nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yarattığı tehdit ile mücadele etmek.

Lübnan’da doğup Suriye’de kuzeye doğru akan Asi Nehri, daha sonra Türkiye’ye giriyor.

Uzunluğu 571 kilometre olan akışı boyunca atıkları da taşıyan nehir, Hatay’dan Akdeniz’e dökülüyor.

Proje, deniz çöpü ve atık yönetimi konularında Japonya’dan destek alacak.

Hatay’da, Japonya hükümeti, UNDP, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen toplantıda konuşan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, “Japonya, iklim krizini tüm insanlığa yönelik bir tehdit olarak görüyor. UNDP ile iş birliğindeki amacımız, birçok ülkenin verdiği ancak uygulamakta zorlandığı pozitif net sıfır taahhütleri bakımından ilerlemeyi hızlandırmaktır” dedi.

“Yerel iklim eylemi olmadan, iklim taahhütleri kağıt üzerinde kalmaya mahkum sözlerden ibarettir” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Hatay’daki yeni girişimimiz sadece Asi Nehri ekosisteminin ve nihayetinde efsanevi Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele etmekle kalmayacak, başka yerlerde de kolayca uygulanabilecek uygulamalı iklim azaltım ve uyum çözümlerini test edip daha rafine hale getirecek.” şeklinde konuştu.

Yeni proje, 2019 yılında hazırlanmasına UNDP’nin destek verdiği Hatay yerel iklim eylem planında tanımlanan, atık yönetimi ve geri dönüşümün iyileştirilmesi dahil, öncelikli önlemleri ele alıyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,”UNDP ile geliştirdiğimiz ve göç, çevre ve iklim konularında kentimizin dayanıklılığını artırmaya odaklanan ortaklığımızın yeni bir aşamasına başlamaktan memnuniyet duyuyoruz dedi ve  yerel iklim eylem planının uygulanmasına da destek olacak bu yeni projenin, özellikle atık yönetimi, su kalitesi ve istilacı su sümbülü ile mücadele konularındaki çabalara uluslararası teknik uzmanlıkla hız kazandırılacağını belirtti.

Projenin uygulayacağı somut önlemler arasında;

  • Asi Nehri’nin denize döküldüğü yerde biriken denizel çöpün yakalanması, taşınması ve geri dönüştürülmesi,
  • yerel balıkçı teknelerinin Samandağ kıyı sularındaki atıkları toplamak üzere ilgili donanıma kavuşturulması,
  • gençleri “sıfır atık” uygulamaları konusunda eğitmek üzere 300 anaokulu ve ilkokul öğretmeni ile muhtarlara eğitim verilmesi; su sümbülünün yayılma derecesini haritalamak üzere izleme sistemi kurulması,
  • istilacı bitkinin nehirden fiziksel olarak çıkarılmasına yönelik tekniklerin denenmesi,
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği halinde denizel çöpün kontrol altına alınması ve sıfır atık politikalarının uygulanması hakkında rehber ilkelerin belirlenmesi bulunuyor.

UNDP daha önce, Hassa ilçesinde 60 bin kişiye hizmet vermek üzere, daha önce arıtılmaksızın Asi Nehri’ne akıtılan kanalizasyon atığını arıtacak 4 milyon dolarlık atık su arıtma tesisi inşa etmiş ve 2019 yılında işletmeye almıştı.

Türkiye’de en yüksek mülteci nüfus oranına sahip illerden biri olan Hatay’ın nüfusunun yaklaşık dörtte biri, geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşuyor.

Projenin büyük nüfusun bölgenin atık yönetimi kapasitesi üzerinde oluşturduğu baskıyı hafifletmesi, bu bakımdan mülteciler ve ev sahibi topluluklar arasındaki potansiyel gerilimin azalmasına da katkıda bulunması umuluyor.

Türkiye’deki yeni girişim, UNDP İklim Sözü’nün (Climate Promise) 100’ü aşkın ülkede desteklediği çalışmalardan biri. İklim Sözü, ülkelerin Paris Anlaşması’na yönelik ulusal taahhütlerini yerine getirmeleri için sunulan en büyük küresel iklim ve kalkınma desteği önerisi konumunda.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.