ManşetTürkiye

Uluslararası Af Örgütü: “ODTÜ’de 300 göstericiye 2000 gaz bombası kullanıldı”

0

Uluslararası Af Örgütü bugün yaptığı açıklamada, 18 Aralık’ta Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kampüsü’nde, emniyet görevlilerinin göstericilere karşı aşırı güç kullandığını belirterek olayların hızlı, kapsamlı ve tarafsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulundu.

Açıklamada “Uluslararası Af Örgütü, bir göstericinin polis tarafından atılan göz yaşartıcı bombanın başına isabet etmesi sonucu beyin kanaması geçirdiği yönündeki haberler nedeniyle de endişe duymaktadır” dendi.

Uluslararası Af Örgütü, açıklamasında hükümet politikalarını ve bireylerin ifade özgürlüğünü kullanmaları nedeniyle tutuklanmalarını eleştiren pankartlar taşıyan ve slogan atan 300 göstericiye karşı yaklaşık 3000 emniyet görevlisi ve yaklaşık 100 adet zırhlı aracın bulunduğunu, polisin polis barikatını görünce duran öğrencilere herhangi bir uyarıda bulunmadan ses bombası atmaya ve biber gazı sıkmaya başladığını ve  yaklaşık 2000 adet gaz bombası ve 70 ses bombası kullanıldığını bildirdi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Olaylar sırasında bazı göstericiler polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. Görgü tanıkları Uluslararası Af Örgütü’ne altı ya da yedi emniyet görevlisinin, olayların ardından Ankara Atatürk Hastanesi’nde görüldüğünü ve hafif şekilde yaralanmış olabileceklerini belirtti.

Göstericilerden biri olan Öğrenci Kolektifleri üyesi Barış Barışık hala hastanede bulunuyor. Barışık, polis tarafından fırlatılan biber gazı bombasının başına çarpması sonucu yaralandı ve geçirdiği beyin kanaması nedeniyle şu anda Ankara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyor. Görgü tanıklarına ve basında çıkan haberlere göre yaklaşık 50 gösterici yaralandı. Yaralananlar arasında Barış Barışık ile birlikte üç kişinin durumu ağır.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini, Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Siyasi ve Medeni  Haklar Sözleşmesi’nin ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını koruyan 19. ve 21. maddelerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirecek şekilde, polisin barışçıl göstericilere yönelik aşırı güç kullanmayacak olmasını garanti altına almaya çağırıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini, polisin 18 Aralık 2012 tarihinde ODTÜ Kampüsü’nde barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanmasını hızlı, kapsamlı ve tarafsız bir şekilde soruşturmaya çağırıyor.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Göktürk 2 uydusunun fırlatılma törenine katılmak üzere 18 Aralık 2012 tarihinde ODTÜ kampüsünü ziyaret etmişti. Protestoların ardından bugün yapılan baskınlarda 12 öğrenci gözaltına alındı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.