DünyaManşet

Ukrayna’da patlama sonrası su seviyesi düşen baraj, nükleer santral için endişeleri artırıyor

0
baraj
Fotoğraf: Maxar Technologies - Reuters

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Dnipro nehrinin yakınlarındaki bir barajda meydana gelen delinmenin ardından Ukrayna‘daki Zaporijya Nükleer Santrali‘ne sağlanan soğutma suyunun azalmasından endişe duyuyor.

IAEA, “diğer taraftaki büyük su kaybının neden olduğu artan basınç nedeniyle büyük soğutma havuzunu çevreleyen setin durumunu dikkatle izlediğini” aktardı.

IAEA başkanı Rafael Grossi cuma günü yaptığı açıklamada, ajansın Rus işgali altındaki nükleer santrale gözlemci yerleştirdiğini ve durumu yakından izlediğini bildirdi.

Salı günü Herson‘un güney bölgesindeki dev Nova Kakhovka barajında  meydana gelen patlamanın neden olduğu delinme, büyük miktarlardaki suyun Ukrayna ve Rusya işgali altındaki birçok bölgeyi sular altında bırakmasına neden oldu.

Zaporijya’daki nükleer reaktörlere soğutma suyunun çekildiği barajda su seviyelerinin hızla düşmesi, santral için risk teşkil ediyor.

‣ Ukrayna’da nükleer santral yakınlarındaki barajda patlama: 80 köy sular altında

Fotoğraf: Reuters

Nükleer santralin güvenliğine dair endişeler artıyor

Perşembe günü, soğutma suyu rezervlerini yenilemek için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyordu. Reaktörler kapatılmış olsa da, rezervuardan pompalanan soğutma suyunun sağlanmaya devam etmesi gerekiyor.

Grossi, Avrupa‘nın en büyük nükleer santralinin kısa vadede bir tehlike oluşturmadığını, ancak felaketin “nükleer güvenlik ve emniyet durumunun halihazırda son derece kırılgan ve askeri çatışma sırasında potansiyel olarak tehlikeli olduğu bir dönemde, Zaporijya Nükleer Santrali için yeni büyük zorluklara neden olduğunu” ifade etti.

IAEA Başkanı Grossi, “Bölgede artan askeri faaliyetler, Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin emniyeti ve güvenliği konusundaki derin endişelerimizi artırıyor” diye ekledi.

 

‣ ‘Ukrayna’da Kakhovka barajının yıkımı tam anlamıyla bir ekolojik kırım’
‣ Ukrayna’da patlama nedeniyle taşan baraj binlerce kişiyi yerinden etti

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.