ManşetDünya

Ukrayna acil yardım çağrısı yaptı; Almanya Kuzey Akım 2 Hattı’nı askıya alıyor

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, Donetsk ve Luhansk bölgelerini resmen tanıma kararıyla başlattığı askeri hareket sonrası bugün açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, “NATO ülkesi olup olmamamız fark etmez, bize acilen yardım etmelisiniz” diyerek  yardım istedi.

Zelenski’nin Moskova‘ya yaptırımlardan birinin, Almanya‘ya giden ve henüz kullanıma açılmayan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın kapatılması talebine Almanya Başbakanı Olaf Scholz‘dan olumlu yanıt geldi. Scholz, “Rusya‘nın son hamleleri sebebiyle, Kuzey Akım hattının onaylanmasının devam edemez” dedi.

Scholz Berlin’de gazetecilere verdiği demeçte, hükümetinin Moskova’nın Ukrayna’daki eylemlerine yanıt olarak önlem aldığını söyledi. Karar, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen baskılara rağmen uzun süredir projenin fişini çekmeye direnen Alman hükümeti için önemli bir hamle. Washington yıllardır Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıyan başka bir boru hattı inşa etmenin, Avrupa’nın Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını artırdığını savunuyordu.

Almanya, enerji ihtiyacının yaklaşık dörtte birini doğal gazdan karşılıyor; bu pay, ülkenin son üç nükleer santralini kapatması ve kömür kullanımını aşamalı olarak bırakmasıyla önümüzdeki yıllarda artacak. Almanya’da kullanılan doğalgazın yaklaşık yarısı Rusya’dan geliyor.

“Savaş olacağını düşünmüyorum”

Estonya başkanı ile birlikte yaptığı basın açıklamasında “Rusya’nın Luhansk ve Donetsk’i tanıması  Ukrayna’ya saldırısı için  temel oluşturuyor” diyen Zelensky, savaş ihtimalini düşünmediklerini, yine de her ihtimale hazırlandıklarını belirtti.

Ukrayna Savunma bakanı Oleksii ReznikovKremlin, Sovyetler Birliği‘ni canlandırmak için yeni bir adım attı” ifadesini kullandı ve topraklarını korumaya hazır olduklarını söyledi.

AB yaptırımları konuşuyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ‘Rusya’nın tam teşekküllü bir işgal olmasa da Ukrayna topraklarında’ olduğunu söyleyerek , “AB yaptırımlarla cevap verecek” dedi.

AB Dışişleri Bakanları ve AB üyesi ülkelerin büyükelçileri bugünkü toplantılarla Rusya’ya uygulanacak yaptırımları tartışacak. BM Güvenlik Konseyi de acil koduyla toplandı.

Fotoğraf: AA

İngiltere’nin Sağlık Bakanı Sajid Javid‘in, Rusya’nın Ukrayna’yı resmen işgal ettiğini belirten açıklamalarının ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Rusya’nın ‘irrasyonel’ hamlelerine devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu. Johnson, İngiltere‘nin yaptırımlarının Rusya’nın ekonomik çıkarlarını hedef alacağını aktardı.

Türkiye: Kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuya ilişkin açıklamasında Türkiye‘nin de bir Karadeniz ülkesi olarak önlem aldığını belirterek, Zelensky’ye yardıma hazır olduklarını söyledi. Erdoğan, “Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz” dedi.

Parti grup toplantısında, ayrılıkçı bölgelerin tanınması kararını yangına körükle gitmek olduğunu söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli de Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı çağrısı yaptı.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.