ManşetDünyaİklim Krizi

Ugandalı iklim aktivisti beyaz akranlarıyla çekildiği fotoğraftan silindi

0

Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate, Davos Zirvesi’nde akranları Greta Thunberg, Loukina Tille, Luisa Neubauer ve Isabelle Axelsson ile çekildiği fotoğraftan haber görseli yapılırken çıkartılmasını büyük tepkiyle karşıladı.

Fotoğrafın orijinal hali- AP/ Markus Schreiber

Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayan Nakate, Associated Press’in (AP) haberini retweetleyerek “Beni neden fotoğraftan çıkardınız? Grubun parçasıydım!” dedi.

‘Arkadaki bina dikkat dağıtıyordu’

AP’nin görüntü direktörü David Ake, Buzzfeed UK’ye yaptığı açıklamada sıkı bir süre zarfında fotoğrafçının “tamamen kompozisyona göre kırptığını” söyledi. Ake fotoğrafçı için “Arka plandaki binanın dikkat dağıtıcı olduğunu düşünmüş” dedi.

‘Irkçılığın ne olduğunu anladım’

İklim aktivisti Nakate ise durumu ırkçılık olarak nitelendiriyor. Nakate, paylaştığı videoda iklim krizini çevreleyen konuşmalarda siyah ve kahverengi seslerin silindiğini ancak krizden en çok etkilenenlerden birinin de gene bu insanlar olduğunu söyledi.

Gözyaşları içinde fotoğraftan kırpılmanın nasıl bir duygu olduğunu anlatan iklim aktivisti “hayatımda ilk defa ırkçılığın ne demek olduğunu anladım” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

Bunu hak etmiyoruz. Afrika en az karbon salan ülkelerden ama iklim krizinden en çok etkilenen de biziz. Seslerimizi silmeniz hiçbir şeyi değiştirmez. Hikayelerimizi silmeniz hiçbir şeyi değiştirmez.

Greta Thunberg de sosyal medyada paylaştığı destek mesajında “Vanessa’ya yapılan kabul edilemez. Vanessa’nın da dediği gibi siz sadece bir fotoğrafı değil tüm kıtayı sildiniz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.