Spor

UEFA’dan şike affına yazılı onay!

0

UEFA, perşembe günkü genel kurulda, bir defaya mahsus şike ve teşvik eylemlerine küme düşme yerine puan silme, para ve Avrupa kupalarından men cezaları verilmesi yolunda çıkacak kararı yerinde bulduğunu bildirdi.

Türk futbolunda tarihi Genel Kurul’a 3 gün kaldı… Bir taraftan kulüpler 58. maddeyi tartışadursun Futbol Federasyonu ile UEFA, 26 Ocak’taki tek maddelik gündem için çalışmalarını tamamladı…

Geçen hafta perşembe günü TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın UEFA’yı ziyaretinden sonra ’58 paketi’ için resmi yazışmalar da tamamlandı. Cuma günü UEFA’ya paketin detaylarını gönderen TFF, dün UEFA’nın resmi yazısının gelmesiyle perşembeye hazır hale geldi.

Akşam Gazetesi’nin haberine göre; peki paketin son şekli ne? UEFA, Türkiye Futbol Federasyonu’na neyin garantisini verdi:

Tüm detaylarıyla yazılı onay
İlk olarak 5 soruyla TFF, UEFA’dan garanti istedi. Bu konuda federasyonun isteklerine UEFA şu net yanıtları verdi:

1- TFF: 58’e ek madde koyuyoruz, uygun mudur?

– UEFA: Bu konuda karar merci UEFA değildir.

2- TFF: Cezayı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulumuz verecek. Sakıncası var mı?

– UEFA: Hayır, yok..

3- TFF: Olağanüstü Genel Kurul’da tüm kamuoyunca bilinen ‘bir defaya mahsus olmak üzere şike-teşvik cezalarına küme düşme yerine puan silme cezalarının getirilmesi’ projesini toplantıda kabul ettirirsek UEFA’nın buna yaptırımı olur mu?

– UEFA: Hayır, hiçbir yaptırımımız olmaz…

4- TFF: Bu düzenlemelerimiz UEFA’nın yürürlükteki normlarına uygun mu?

– UEFA: Evet, uygundur.

5- TFF: Puan silme, kupa iade, para cezası, başarı performansı ödüllerini geri alma, Avrupa’dan 1 yıl men cezaları halinde TFF’ye bir ceza gelir mi?

– UEFA: Kesinlikle gelmez… Bu yaptırımların karşılığında bir ceza yoktur.

UEFA onaylı ceza pakedi
Peki UEFA’nın resmi onay verdiği ceza paketinde neler var? Bunlar kamuoyunda biliniyor. Ancak yanlış bilinen boyutları da var. İşte UEFA’nın resmi olarak kabul ettiği paket:

Sekiz takım da küme düşmeyecek
Şike ve teşvik soruşturması ile ilgili küme düşme cezası bir defaya mahsus olmak üzere uygulanmayacak. Yani F.Bahçe, Beşiktaş, Trabzon, Sivas, Manisa, İBB, Mersin İY ve Giresun kulüpleri suçlu bulunsa dahi düşme yok.

Puan silmede matematik yok
Küme düşme yerine şike ve teşvikten suçlu bulunan kulüplere minimim 12 puan silme cezası verilecek… Bu cezanın miktarını suça göre PFDK belirleyecek. Yine Kurul, 2-10 milyon TL arasında suçtan dolayı para cezası kesecek.

Şike yaptığı veya teşvik verdiği belirlenen kulüp minimum 12 puan ceza alacak.. Bu cezalar suça göre tespit edilecek. Her maçın değeri ayrı olduğu için ceza puanı matematiği kesinlikle yok.. Bunu PFDK tespit edecek. Şampiyonluk veya küme düşme maçı değerindeki şikeler daha ağır ceza alacak. Yani PFDK, 12, 20, 30, 36, 40 puan gibi cezalar verebilecek.

Cezalar hemen uygulanacak
Puan silme cezaları hemen uygulanacak.. UEFA, TFF’ye ‘3 ayda bu cezaları verin’ dedi. Buna göre PFDK, kulüplerden savunma alacak. Ardından cezayı belirleyecek. Ceza alan kulüp Tahkim’e gidecek. Tahkim’in onayından sonra o hafta puan durumuna cezalar işlenecek. Tartışıldığı gibi cezalar geçmiş sezon veya gelecek sezon için uygulanmayacak.

Kupayı al da kime verirsen ver
Şike-teşvik suçu olan kulüp eğer kupa kazanmışsa kupayı iade edecek. Lİg şampiyonluğu veya Türkiye Kupası şampiyonluğu ile ilgili UEFA’nın ‘Kupayı geri alın’ talimatı var. Ancak kupanın kime verileceği tamamen TFF’nin yetkisinde. Yani F.Bahçe suçlu çıkarsa Trabzon’a, ikisi de suçlu bulunursa Bursa’ya kupayı vermek federasyona kalıyor.

Suçu sabit bulunan kulüpler geçmiş sezonda federasyondan ne kadar ödül almışlarsa onu geri verecek. UEFA bu konuda çok ısrarcı… Modele göre bir takım eğer bir maçta şike yaptı ise o maçtan aldığı 750 bin TL’lik yayın parasını iade edecek.. Bu rakam maç sayısı ne kadarsa o kadar olacak. Yine şampiyonluk derecesi de önemli… İlk 6’ya havuzdan para verildiği için bir kulüpten ne kadar puan silindiği önem taşıyor. Geçen sezon şampiyon F.Bahçe (82) ile 6. bitiren Kayseri (51) arasında 31 puan fark var. Eğer Fener suçlu bulunur, 31’den fazla puanı silinirse 15 milyon, yoksa 3 milyon TL’lik havuz parası iadesi söz konusu olacak. Beşiktaş ve Trabzon için de aynı durum geçerli… İkincilik ödülü olarak 12 milyon TL alan Trabzonspor teşviğe karışmışsa 31’den az puanı silinirse 3 milyonu iade edecek.

Avrupa kupalarına gidiş yasağı
Bir kulüp şike veya teşvikten ceza almışsa UEFA’nın talebiyle 2012-2013 sezonunda Avrupa kupalarına katılamayacak. UEFA ‘Suçlu kulüp varsa Avrupa’ya gelmesin’ konusunda taviz

Perşembe günü ne olacak?
Federasyon – UEFA görüşmelerin ardından varılan uzlaşmaya göre Genel Kurul’da 3 şık var..

1- EK ÖNERGEYE HAYIR: Değişim paketi kabul edilmez, 302 kongre üyesi ‘hayır’ derse, 58. madde uygulanması kararı çıkacak. Bu duruma UEFA zaten ‘Hayır’ demiyor.. Yani sorun yok.

2- EK ÖNERGEYE KABUL: Puan silme paketi ile ilgili ‘evet’ çıkarsa bu durumu UEFA kabul etti… Yani UEFA bu uygulamaya da ‘Hayır’ demiyor..

3- YENİ BİR PROJE OLURSA: 58’in değişmemesi veya 58’e ek madde eklenmesi kararlarının dışında Olağanüstü Genel Kurul’dan eğer başka bir proje çıkarsa ne olur? UEFA, bunun için şimdilik yorum yapmıyor. Eğer bu iki projenin dışında kongrede tuhaf bir uygulamanın kabulüne ‘evet’ denirse UEFA topa girecek. Sıkıntılı durum varsa projenin karşılığında yaptırım uygulanacak…

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.