ManşetMedya-İnternet

Twitter’ın kendi araştırması platformun sağ görüşe daha fazla yer verdiğini gösteriyor

0

Twitter tarafından hazırlanan ve platformun algoritmasının sağ politikacıların tweetlerini ve sağ eğilimli haber kuruluşlarından gelen içeriği soldan daha fazla öncelediğine dair rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Ancak rapor bu durumun neden kaynaklandığını ortaya koyamıyor. Twitter’ın makine öğrenimi, etik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ekibinin başkanı Rumman Chowdhurry, Protocol’e verdiği demeçte rapor için “neden” değil “ne” raporu nitelemesini yaptı.

Nedeni araştırılacak

META ekibi, “nedenini” keşfetmeye çalışmak için “kök neden analizi” denilen bir yöntem uygulamayı planlıyor. Bu yöntem kullanıcıların platformu nasıl kullandıkları hakkında, kullanıcıların etkileşim biçiminin bu olup olmadığını göstermeye yardımcı olabilecek test edilebilir hipotezler oluşturmayı içeriyor.

Hangi medya kuruluşlarının ve politikacılarının “sağ görüşlü” olduğuna dair değerlendirme ise Twitter tarafından yapılmadı. Bunun yerine başka araştırmacıların tanımları kullanıldı.

Algoritma insanlar tarafından şekilleniyor

Araştırma kapsamında yedi kıtadan milyonlarca tweet ve yapılan haber paylaşımları incelendi. Chowdhurry açıklamasında “Dünyaya algoritmalar yayıldığında ve insanlar onunla etkileşime girdiğinde ne olur, bunun için model yapamayız. Çünkü insanların Twitter’ı nasıl kullandığı etkileyecektir ve bunu modelleyemeyiz” dedi.

Eğer yapılacak analiz sonucunda algoritmanın neden önyargı oluşturacak şekilde tasarlandığı bulunamazsa bu eşitsizlik arkasındaki neden olarak bazı sağ politikacıların ideolojilerini çevrimiçi olarak satmada daha iyi olduğu anlamı çıkabilir.

Ancak bunun sorumluluğu kullanıcılara atmak olmayacağını söyleyen Chowdhury, bu durumda da insanlara daha anlamlı bir seçim ve kontrol sağlamak için bu durum üzerinde çalışılacağını söyledi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.