İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

‘Haber sitelerinin tweetlerine engel’ haberimize erişim engeli

0

Diken haber sitesinde yayımlanan ‘Hatay’da sekiz ceset saatlerdir yerde’ başlıklı haberinin tweet’iyle Birgün Gazetesi’nin ‘Askeriye’de darp ve baskı iddiası’ başlıklı haberinin, Twitter (X) tarafından Türkiye’deki kullanıcıların erişimine engellenmesine ilişkin haberimize erişim engeli geldi.

Twitter, Diken’in haberini kaldırma gerekçesiyle ilgili İfade Özgürlüğü Derneği’nin sorusunu yanıtsız bırakmış; BirGün’ün haberindeyse İstanbul Anadolu 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin, şikayetçi ve hakimin isminin gizlendiği kararını gerekçe göstermişti.

14 siteye ya da paylaşıma engel

Samsun 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararında, başvurucunun; “25 Ekim 2021 tarihinde Birgün gazetesinin internet sitesinde, sosyal medya hesaplarında ve diğer internet sitelerinde yayınlanan şahsını ilgilendiren haberle ilgili olarak haber
yayınlanmadan önce haber metninin tarafına gösterilip onayının ve rızasının alınmaması, kamuoyunu yanıltabilecek doğru olmayan ve gerçek dışı iddialara yer verilmesi, haberin bütünüyle Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratmak ve karalamak amacıyla yapılmış olması, haberde adının ve soyadının kullanılmış olmasından dolayı kişilik hakları internet ortamında açık bir şekilde ihlal edildiğini, bu nedenlerle internet sayfalarında yapılan haberlerin erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılmasına karar verilmesinin talep ettiğine”  yer verildi.

Kararda, “31/07/2020 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la “içeriğe erişimin engellenmesi” ifadesinin “içeriğin
çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine” şekline dönüştürüldüğüne dikkat çekilerek, aralarında Yeşil Gazete’nin de bulunduğu, 14 internet sitesinin haberine ve paylaşımına erişim yasağı getirildi.

3. Sulh Ceza Hakimliği kararında “sözkonusu URL adreslerinde yer alan haber içeriklerinin talepte bulunanın kişisel haklarını ihlal edici mahiyette olduğu
anlaşılmakla, talepte bulunanın yukarıda belirtilen URL adreslerine erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılmasına yönelik talebin KABULÜNE.. ” denildi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.