2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetMedya-İnternetTürkiye

Twitter’a kısıtlama: ‘Yardım çığlıkları engelleniyor, bu nasıl kötülük?’

0

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından çok sayıda vatandaş tarafından arama-kurtarma çalışmalarında duyuru için yoğun bir biçimde kullanılan Twitter’a erişilemiyor.

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu, son ağ verilerine dayanarak Twitter’ın Türkiye‘de kısıtlandığını aktardı.

Netblocks’un yaptığı duyuruda, Türkiye’de yetkililerin sosyal medya platformlarında dezenformasyonla ilgili yaptığı paylaşımlar hatırlatıldı, ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

Gerçek zamanlı NetBlocks ölçümleri, “Twitter’ın, büyük internet sağlayıcıları TTNet ve Turkcell‘de SNI filtreleme yoluyla kısıtlandığını gösteriyor.”

Sahte ve provokatif paylaşımlar nedeniyle getirildiği öne sürülen kısıtlama, deprem bölgesinde birbirine sesini duyurmaya çalışan depremzedeleri büyük sıkıntıya uğrattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı paylaşımda hükümet tarafından yapılan Twitter kısıtlamasının depremle ilgili çalışmalarda olumsuz etkide bulunacağına dikkat çekerek “Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz” dedi.

CHP lideri ayrıca Halk TV canlı yayınında da Twitter kısıtlamasına dair açıklamalarda bulundu:

“Ülkeyi nasıl yönetiyorlar bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Ülkeyi yönetemiyorlar. Saray iktidarı interneti ve sosyal medyayı yavaşlatarak ne elde etmeyi bekliyor? Depremi mi unutturacaksınız? Yaralılar mı kurtulacak, enkazlar mı kalkacak? bırakın bu saçmalıklarla uğraşmayı da interneti geri getirin. Bu yolları açın. İnsanlar en azından haberleşebilsinler. Sosyal medya sayesinde insanlar yardım çığlıklarını duyurabiliyorlar. Bu yardım çığlıklarının kesilmesi demek. Kimden neyden nasıl intikam almaya çalışıyorsunuz. Saklamaya çalıştıkları her şeyi biliyorum. onların açıklama yapması lazım.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter’ın depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması konusunda oynadığı hayati öneme dikkati çekerek  “Nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır?” diye sordu.

Türkiye İsçi Partisi‘nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşım da yüzlerce insanın söz konusu sosyal medya platformu sayesinde hayatta kaldığını kaydederek, kısıtlama adımını “ihmalkarlık” ve “vicdansızlık” olarak niteledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, afet bölgesinde iletişim ağlarının son derece kısıtlı olması nedeniyle Twitter’a getirilen kısıtlamanın kabul edilemez olduğuna işaret etti.

Twitter engeline çözüm: VPN

Bir siteye ya da sosyal ağlara bir ülkeden herhangi bir sebeple erişilemediğinde Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN ile uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmak mümkün.

Şifreleme, anonimleştirme hizmetleri ve veri saklama dahil güvenli iletişimi kolaylaştıran ürünler sağlayan kâr amacı gütmeyen bir topluluk olan RISE UP‘ın sağladığı VPN uygulaması bu bağlantıdan indirilebilir.

Chrome internet tarayıcısına VeePN adlı eklenti kurularak da Twitter’a erişim sağlanabilir.

Diğer bir seçenek olarak da, Opera internet tarayıcısında ‘Ayarlar’ menüsünden VPN seçeneğini açık konuma getirilebilir.

VPN sağlayıcısı TunnelBear, “Yıkıcı depremin ardından gelen sansür dolayısıyla Türkiye’yi bant genişliği programımıza ekleme kararı aldık. Türkiye’den bağlanan herkesin hesabına 10 GB data eklenmiş olacak” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.