ManşetMedya-İnternet

Twitter ‘devlet destekli’ etiketini Türkiye dahil 16 ülkede daha uygulayacak

0

Sosyal medya platformu Twitter, devlet yetkililerinin ve ‘devlet destekli veya bağlantılı’ addedilen medya kuruluşlarını etiketleme uygulamasını genişleteceğini duyurdu.

17 Şubat’ta uygulamaya geçmesi planlanan genişlemeyle Türkiye dahil 16 ülkede daha devlet yetkililerinin hesaplarının etiketlenmesi ve bazı hesaplara ‘devlet destekli bilgi operasyonu’ etiketi konulması bekleniyor.

‘Çifte standart’ eleştirisi

Twitter bu uygulamayı geçtiğimiz ağustos ayında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin beş daimi üyesi Çin, Fransa, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık ve ABD‘deki hesaplar üzerinde başlatmıştı.

Ancak Rusya ve Çin devletiyle bağlantılı olan bazı medya kuruluşları ‘devlet destekli’ olarak etiketlenirken BBC, Amerika’nın Sesi ve Deutsche Welle gibi devlet destekli Batılı medya kuruluşlarının muaf bırakılması “çifte standart” uygulandığı eleştirisine yol açmıştı.

Twitter’dan açıklama

Twitter’dan yapılan açıklamada, ağustos ayında BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle başlatılan girişim ve yeni karar hakkında şöyle denildi:

Aralarında sivil toplum, akademi ve hizmetimizi kullanan kişilerin de bulunduğu bir dizi ilgili taraftan ilk girişimimiz konusunda geri bildirim aldıktan sonra, bu etiketleri 17 Şubat günü G7 ülkelerinden ve Twitter’ın devlet bağlantılı bilgi operasyonları yürüttüğünü tespit ettiği ülkelerden hesapları da kapsayacak şekilde genişleteceğiz. Bu ülkelerde, etiketleri devlet başkanları için de uygulayacağız.”

Hangi ülkeler dahil edildi?

Yeni listede şu ülkeler yer alacak: Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Küba, Ekvador, Mısır, Honduras, Endonezya, İran, Suudi Arabistan, Sırbistan, İspanya, Tayland, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Twitter’ın açıklamasına göre, genişletilmiş listedeki ülkelerden önce önemli hükümet yetkilileri, dışişleri bakanları, kurumlar, büyükelçiler ve resmi sözcüler etiketlenecek; ‘devletlerin yurtdışındaki resmi sesleri olan kişi ve kurumlara’ öncelik verilecek.

Birkaç ay süreceği belirtilen sonraki aşamadaysa, devlet destekli addedilen medya kuruluşlarının hesaplarına da etiket konacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.