EnerjiManşet

AB, çevre dostu teknolojilere dört milyar Euro devlet yardımını onayladı

0

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerde çevre dostu teknolojilere yatırım yapacak şirketlere dört milyar euro tutarında yapılacak mali desteğe onay verdi.

Buna göre Birlik bünyesinde Çin ile rekabet içinde bulunan elektrikli otomobillere batarya üretecek tesisler, ısı pompaları ve güneş panelleri üreten yeni fabrikalar öncelikle devlet desteğinden faydalanacak şirketler arasında yer alacak.

Birlik üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi AB Komisyonu’nun görev alanına giriyor. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.

Destek kapsamında AB Komisyonu, Almanya’nın net sıfır karbon ekonomisine geçişini teşvik etmek için İsveç’in Northvolt firmasına kamu yardımı verecek.  Northvolt Almanya’nın Heide kentinde elektrikli araçlar için batarya üretim tesisi kurarken Almanya da şirkete 902 milyon Euro yardımda bulunacak.

AB açıklamasında, Northvolt’un kurulacak büyük fabrikasına yapılacak yardımın şirketin “ABD yerine Avrupa’da batarya üretmesine” olanak sağlayacağı” belirtildi.

Fransa’daki çok sayıda çevre dostu teknoloji fabrikası ise söz konusu devlet yardımından 2,5 milyar Euro destek alacak.

AB, Çin’le rekabete destek vermek istiyor

Euronews‘in aktardığına göre, bu mali destekler, AB’nin 2050 yılına kadar çevre kirliliğini önleme adına sıfır gaz emisyonu hedefininin önemli bir kısmını oluşturuyor. Söz konusu destek bunun dışında Avrupalı şirketlerin düşük maliyetli üretim yapan Çinli şirketler karşındaki rekabet gücünü korumasına da yardım etmesi öngörülüyor.

AB Komisyonu’nun Rekabet Politikasından Sorumlu Temsilcisi Margrethe Vestager,  çevre dostu teknolojilerle ekipman üretiminin Avrupa ekonomisi ve toplumu için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, bu teknolojilerin birliğin  sürdürülebilirlik ve rekabet edebilirlik hedeflerine ulaşması açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Almanya’daki devlet desteğine verilen onay hakkında konuşan Vestager, bu yatırımın Avrupa’da elektrikli taşıt üretimi açısından önemli bir adım olduğunu; bunu yaparken aynı zamanda ortak pazardaki rekabet koşullarına saygı gösterildiğini söyledi.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.