İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Türkiye’ye ‘Kavala yaptırımları’ yolda

0
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararını yerine getirmediği için yaptırımlarla karşı karşıya. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, ‘ihlal prosedürü’nü başlatmak için bu hafta toplanıyor.

Üçte iki çoğunluk sağlanması halinde Türkiye’ye yaptırıma varacak bir süreç başlamış olacak. Bu durumda Türkiye, Azerbaycan’dan sonra bu prosedüre tabi tutulan ikinci ülke olacak.

AİHM, kararında “Kavala derhal tahliye edilmeli” demiş; Komite, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46’ıncı maddesine atıf yaparak Kavala’nın bir sonraki toplantı tarihi 30 Kasım’a kadar serbest bırakılmaması durumunda Türkiye hakkında ‘ihlal prosedürü’ başlatacağını duyurmuştu. Ankara ise AİHM’in Kavala hakkında ‘ihlal’ kararı verdiği tutukluluğunun 18 Şubat 2020’de sonlandığını belirterek, Kavala şu anda TCK’nın 309’uncu maddesinden yargılanıyor” diye savunma yapmıştı.

İhlal süreci

Ülkeler AİHS’e taraf olarak AİHM’in kararlarına uymaya söz vermiş oluyor.

Avrupa Konseyi, AİHM’in aldığı kararlara uyulması için taraf ülkelerle yoğun bir müzakere süreci gerçekleştiriyor. Bu müzakereler sonuç vermezse ve karara uyulmazsa AİHS’in 46’ıncı maddesini devreye sokuyor ve ilgili ülke için ihlal prosedürünü başlatıyor.

İhlal prosedürünün başlatmak için 47 taraf devletten en az üçte ikisinin ‘Evet‘ demesi gerekiyor. Çoğunluk elde edilirse söz konusu ülke için resmi bildirimde bulunuluyor. Ülkeden görüş belirtmesi talep ediliyor ve bunun için en az altı hafta süre veriliyor. Bu sürenin bitmesiyle beraber süreç başlıyor. Sürecin ne kadar süreceği konusunda kesin bir bilgi yok ancak bu sürenin en an az altı ay olacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Konseyi, 2010 senesinden bu yana sadece Azerbaycan‘a karşı böyle bir adımı 2017’de atmış ve Bakü yönetimi Aliyev yönetimine muhalif İlgar Memmedov hakkındaki suçlamaları düşürmek zorunda kalmıştı.

Hangi yaptırımlar masada?

Osman Kavala’nın 26 Kasım’daki duruşmasında mahkemenin tahliye kararı vermemesi, uluslararası çapta faaliyet gösteren insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmış, Türkiye’ye yaptırım sürecinin başlatılması çağrıları yapılmıştı.

Bu yönde karar çıkarsa, Türkiye’ye uygulanabilecek yaptırımlar şöyle.

  • Avrupa Konseyi’ndeki üst düzey makamlara Türk personel ataması yapılmaması,
  • Bazı Avrupa Konseyi kuruluşlarında oy hakkının elinden alınması,
  • Türkiye’de üst düzey Avrupa Konseyi toplantıları düzenlenmemesi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.