İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Avrupa Konseyi’nden Kavala için bir uyarı daha: Yasa dışı tutukluluk hukukun egemenliğine saygısızlık

0

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2017’den bu yana bin 403 gündür tutuklu bulunan iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala‘nın avukatlarının tahliye taleplerini 1 Eylül’de reddederek tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kararda Kavala’ya isnat edilen suçun “vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, müsnet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması, atılı suçların yasada öngörülen cezanın üst sınırı, adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı” gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddine karar verildiği belirtildi.

Karara ilişkin bir açıklama yapan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, tutukluluğa devam kararının Kavala’nın haklarını ihlal ettiği ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin (AİHM) nihai kararına uyma yükümlülüğü ile bağdaşmadığı uyarısında bulundu.

‘Hiç tutuklanmaması gerekiyordu’

BBC‘nin aktardığına göre, AİHM’in ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi‘nin kararlarına karşın, Kavala’nın 46 aydır tutuklu olduğuna dikkat çeken Komisyon, “Kavala, insan hakları savunucuları, avukatlar, gazetecileri susturmak için kullanılan ve masumiyet karinesi, suçta ve cezada kanunilik ilkesi gibi hukukun en temel ilkelerini görülmemiş bir düzeyde hiçe sayan bir yargı sisteminin kurbanı” dedi.

“En başta tutuklanmamış olması gerekiyordu” denilen Komisyon açıklamasında, Kavala’nın yasa dışı tutukluluk hali insan hakları ve hukukun egemenliğine saygısızlık göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Bakanlar Konseyi ‘ihlal prosedürü’ başlatacağını açıklamıştı

AİHM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, Kavala’nın “makul şüphe olmadan, siyasi nedenlerle tutuklanması ve bireysel başvurusunun makul sürede incelenmemesini” gerekçe göstererek, bu durumun hak ihlali olduğunu  belirtmiş;  Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de haziran ayında Türkiye’nin AİHM kararını uygulamadığı için  “ihlal prosedürü” başlatacağını açıklamıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.