DoğaManşet

Türkiye’nin ‘oksijen deposu’ olarak bilinen Kaz Dağları’nda ÇED süreci başladı!

0

Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından biri olan Kaz Dağları’na termik santral projesinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)” süreci başladı. Bölge sakinleri “Kaz Dağları hepimizin” diyerek itiraza hazırlanıyor.

Hazal Ocak’ın Cumhuriyet’te çıkan haberine göre, Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Yenice Çırpılar Termik Santralı projesi dördüncü kez gündemde.

Agonya Ovası’ndaki 75 köy muhtarının 65’inin itiraz dilekçesiyle, daha önce 2 buçuk yıllık süreçte üç kez İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı ertelendi. Proje için dördüncü İDK toplantısı da geçen haftalarda yapıldı. Toplantının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önceki gün projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığını duyurdu. Taşzemin İnşaat Madencilik’in hazırladığı ÇED raporu da askıya çıktı. Proje santral, kül depolama sahası ve kömür ocağından oluşuyor. Rapora göre santralın orman ve tarım arazisi üzerine kurulması planlanıyor. Santralın toplam kurulu gücü 200 megavat olacak. Kül depolama sahasının kapasitesi ise 6 milyon 356 bin metreküp.

Yeri yanlış

Santralın 510 metre kuzeybatısında Çırpılar Köyü, 740 metre kuzeybatısında Kovancı Köyü, 3200 metre doğusunda Boynanlar Köyü yer alıyor. Termik santral sahasının 500 metre doğusunda gölet, 3100 metre kuzeydoğusunda Korukköy göleti, 3300 m kuzeybatısında Kocaçay Akarsuyu bulunuyor.

25 yıl ekonomik ömrü olduğu belirtilen santralın toplam 88 milyon ton kömür tüketeceği anlatılıyor. Bölgede geçimini tarımdan sağlayan eski Kayatepe köyü muhtarı Hüseyin Soylu “Bu coğrafya hepimizin. İtiraz için hazırlanıyoruz. Eğer rapora olumlu karar çıkarsa da adli mahkeme sürecini başlatacağız. Tekrar söylüyoruz. Santralın yeri yanlış” dedi.

 

(Cumhuriyet)

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.