Türkiye’nin en sıcak illeri Antalya, Muğla ve Şırnak oldu

Sıcak dalgası ülke genelinde etkili olurken, Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Köyceğiz ilçeleri 45,9°C ile ülkenin en sıcak yerleri oldu. Bunları 45,7°C ile Şırnak'ın Cizre ilçesi izledi.

Cumartesi günü (15 Temmuz) Türkiye genelinde ölçülen sıcaklıklara göre, ülkenin en sıcak yeri 45,9°C ile Antalya‘nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlere göre, Antalya ve Muğla’yı 45,7°C ile Şırnak‘ın Cizre ilçesi takip etti.

Sıcaklıklar Antalya’nın Manavgat ilçesinde 44,7°C; Aksu ve Konyaaltı‘nda 44,3°C; kent merkezinde ise 44,1°C olarak ölçüldü.

Yüksek sıcaklıkları kent sakinlerinin yanı sıra tatilciler için de zor anlar yaşattı ve sahillerdeki yoğunluğun normalden az olduğu gözlemlendi.

‣ Cerberus sıcak dalgası: Avrupa neden bu kadar sıcak ve sıcaklar ne kadar sürecek?
‣ Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

Sıcaklıklar tahminlerin üzerine çıktı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tarafından 10 Temmuz’da yayımlanan ve 11-16 Temmuz arasında ülkenin sıcak dalgası etkisi altına gireceğine ilişkin açıklamada, sıcaklıkların Antalya’da 37 ila 43°C, Muğla’da ise 36 ila 40°C olacağı tahminine yer verilmişti.

Bir hafta sonra yapılan ölçümler ise sıcaklıkların tahminlerin üzerinde seyrettiğini ortaya koydu.

Ölçümlerde, ülke genelindeki en düşük sıcaklığın 12,7°C ile Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesindeki Palovit Yaylası‘nda olduğu görüldü.

Fotoğraf: Bernat Armangue / AP
‣ ‘Dayanılmaz’ sıcak dalgası Avrupa ve Türkiye’de hayatı tehdit ediyor
‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız

Sıcak dalgaları iklim krizinden mi kaynaklanıyor?

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, sıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

Yüksek sıcaklıklara katlanmak insanların doğrudan ölümüne sebep olabildiği gibi, günlük hayatı ve çalışmayı çok daha zorlaştıran bir etkiye de sahip. Aynı zamanda tarım ve çiftçiliğin gelişimi açısından yıkıcı olabilirken orman yangını riskini artıran zincirleme etkilerde de bulunuyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Yine de iyi haberlerden söz etmek mümkün: Hazırlıklı olmak ölüm sayısını kayda değer ölçüde azaltıyor. Bu hazırlıklar, kentsel ortamlarda mekanların soğutulmasıvardiyaların değiştirilmesi veya çalışma saatlerinin azaltılmasını kapsayabiliyor.

Bilim insanlarına göre, gelişmekte olan ülkeler kapsamlı ısı planları uygulama olasılığı en düşük olan ülkeler. Küresel ısınmayı kontrol altına alma çabaları devam ederken, yaşanacak olan aşırı hava olaylarının zararlarınını sınırlamak için hâlâ atılabilecek adımların olması umut verici.

‣ Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?
İklim krizi: Aşırı sıcaklarla nasıl mücadele edilebilir?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR