DünyaManşetTürkiyeUncategorized

Türkiye’de hava sıcaklıkları batı kesimleri hariç düşmeye devam edecek

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre Türkiye‘nin kuzey, iç ve doğu kesimlerinde devam edecek yağışların Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu‘nun doğusu ile Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının kuzey, iç ve doğu kesimlerde hissedilir derecede (6°C ila 12°C) azalacağı, güney ve batı kesimlerde ise önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın genellikle güneyli, zamanla iç ve batı kesimlerde batı ve kuzeybatı yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu‘nun batı ve kuzeydoğusunda kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/saat hamleli 80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

Bu nedenle olası çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor

Yağışların; Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun doğusu ile Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde görülecek yağışların yüksek ve dağlık kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Kuvvetli yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara nedeniyle sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Türkiye’de bölgelere göre hava durumu

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğusunun hafif olmak üzere karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

  • Bursa 7°C: Parçalı ve çok bulutlu, hafif olmak üzere karla karışık yağmur ve yüksekleri yer yer kar yağışlı
  • Edirne 7°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • İstanbul 7°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Kocaeli 6°C: Parçalı ve çok bulutlu, hafif olmak üzere karla karışık yağmur ve yüksekleri yer yer kar yağışlı
EGE

Parçalı ve çok bulutlu, Uşak ve Kütahya çevrelerinin karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

  • Afyon 3°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Denizli 10°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • İzmir 13°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Muğla 8°C: Parçalı ve çok bulutlu
AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz’in doğusunun sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Doğu Akdeniz’de güneyli yönlerden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/saat hamleli 80-100 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

  • Adana 18°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Antalya 17°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Burdur 5°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Mersin 18°C: Parçalı ve çok bulutlu
İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, kuzey ve doğusunun kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

  • Ankara 4°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde hafif kar yağışlı
  • Eskişehir 3°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde hafif kar yağışlı
  • Konya 5°C: Parçalı ve çok bulutlu
  • Yozgat 0°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı hafif kar yağışlı
BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın kıyı kesimlerinde batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

  • Bolu 2°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı
  • Düzce 6°C: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmur yüksekleri yer yer kar yağışlı
  • Kastamonu 3°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı
  • Zonguldak 6°C: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmur yüksekleri yer yer kar yağışlı
ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur ve sağanak zamanla iç kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Doğu Karadeniz’de kuvvetli, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli esmesi bekleniyor.

  • Artvin 4°C: Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli ve zaman zaman çok kuvvetli olmak üzere yağmur ve karla karışık yağmur yüksekleri kar yağışlı
  • Samsun 12°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı
  • Tokat 6°C: Çok bulutlu ve yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı
  • Trabzon 11°C: Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli ve zaman zaman çok kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı
DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunda yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, yüksekleri ile kuzeydoğusunun karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın güneyli yönlerden yer yer kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/sa hamleli 80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

  • Erzurum 4°C: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur, yüksekleri kar yağışlı
  • Hakkari 5°C: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı
  • Malatya 9°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
  • Van 9°C: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı
GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Siirt ve Batman çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın batısı ile kuzeydoğu kesimlerinde güneyli yönlerden yer yer kuvvetli ve fırtına şeklinde (50-80 km/sa) esmesi bekleniyor.

  • Diyarbakır 13°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı
  • Gaziantep 12°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı
  • Mardin 10°C: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı
  • Siirt 11°C: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı

Fotoğraf: AP

Balkanlardaki kutup soğukları yayılacak

Son haftalarda hava sıcaklıklarının olağandışı ölçüde yüksek seyretmesinin ardından, hava modelinde önemli bir değişiklik yaşandı. Haftasonu, Kuzey Kutbundan gelen soğuk bir dalga güneye doğru hareket ederek orta ve güneydoğu Avrupa’da kar yağışına neden oldu. Arktik soğukları Balkan yarımadasında güçlü bir kış fırtınasına yol açarak Romanya‘dan Ukrayna‘ya kadar geniş bir coğrafyaya büyük miktarlarda kar yağışı getirdi.

Kuzey Kutbundan gelen çok daha soğuk havanın Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde çok daha sıcak havayla karşılaşması Yunanistan üzerinde güçlü bir kış fırtınası meydana getirdi. Fırtına daha sonra hızla güçlenerek Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna’da haftasonu boyunca süren büyük bir kar fırtınasına dönüştü.

Hafta sonu görülen fırtınanın ardından, normalden çok daha soğuk bir hava kütlesinin orta Avrupa’ya yayılması nedeniyle kuzey Alplerde çok daha fazla kar olması bekleniyor.

Hava durumu modelleri çok daha soğuk bir dönemin kasım sonuna kadar süreceği konusunda hemfikir. Bu hafta, Arktik soğuklarının Balkan yarımadasının güneyine doğru genişleyeceği tahmin ediliyor. Diğer yerlerde kar miktarları önemli miktarlara ulaşmasa da önümüzdeki hafta daha fazla kar yağışı ihtimali söz konusu.

Fotoğraf: Reuters

25 Kasım’da Türkiye’nin pek çok kentinde de hava sıcaklıkları önemli bir düşüş göstermişti. Birçok kentte fırtına etkili olmuş ve İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya başta olmak üzere büyük şehirlerde hayatı olumsuz etkilemişti. Bunun sonucunda İzmir’de “deniz kabarması” denilen durumun yaşanmasıyla deniz suları yaklaşık 1 metre yükselerek kentin birçok yerini su basmıştı. Muğla‘da dev bir hortum gözlemlenirken, diğer illerde de ağaçların devrildiği ve çatıların uçtuğu kaydedilmişti.

‣ Fırtına ve sağanak büyük kentleri etkiledi: Deniz kabardı, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu
‣ Muğla’da hortum: Dalaman’da çatılar uçtu, ağaçlar ve direkler devrildi

Kırım, son yılların en güçlü fırtınasını yaşadı

euronews‘in aktardığına göre Rusya‘nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım‘da etkili olan kötü hava koşulları yaşamı olumsuz etkiliyor.

Rus haber ajansı Tass, Karadeniz’de etkili olan fırtına nedeniyle sahil kent ve kasabalarının sular altında kaldığını, çatıların uçtuğunu ve ağaçların devrildiğini duyurdu.

Romanya ve Moldova’da da etkili olan fırtına nedeniyle Kırım’da acil durum ilan edilirken pazartesi günü de davam etmesi beklenen kötü hava koşulları nedeniyle okullar tatil edildi.

Fotoğraf: AFP

Kırım 24 TV kanalı, Sivastapol‘da bulunan bir akvaryumun da su altında kaldığını ve egzotik balıklarla birlikte 800 hayvanın öldüğünü duyurdu.

Saatteki hızı 144 kilometreye varan rüzgar enerji iletim hatlarında zarara neden oldu. Rusya ve Ukrayna’dan yapılan açıklamalarda, fırtına nedeniyle her iki ülkede 2 milyon kişinin elektriksiz kaldığı bildirildi.

Son 16 yılda görülen en güçlü fırtına nedeniyle Kırım’da yaşayanlardan evlerinde kalmaları istendi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.