Kızılay‘ın Türkiye enkaz halindeylen Ahbap’a parayla çadır satmasının yankıları devam ediyor. Ahbap Derneği‘nin kurucusu Haluk Levent, bugün katıldığı FOX TV’deki programda Kızılay’dan parayla çadır satın aldıklarını yineleyerek “Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyrun AFAD yetkilileri yayınlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa, AFAD da parayla alıyor. Orada bir muhasebe var” dedi.
Levent, “15 bin 250 adet çadır aldık. 20 bin 50’si Kızılay’dan alındı. 13 bin 200 tanesi de başka firmalardan alındı. Kızılay’da 2 bin 50 tane çadır vardı. 20 bin olsa, satın alacağım. Ben o anda ‘Kızılay oldu, toplum bize bir şey’ diye düşünemem. Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan” şeklinde konuştu.
Pazar günü (26 Şubat) İstanbul Kadıköy’de Kızılay’a ait şirketin depremden üç gün sonra Ahbap’a çadır satmasını protesto eden kişiler gözaltına alındı.
Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri (EBDG) tarafından örgütlenen ilk protestoda çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ardından HDP “Depremin ardından ortalıkta görülmeyen devlet, hak arayanlara saldırmak konusunda oldukça hızlı… Hiçbir suçları yanlarına kâr kalmayacak” açıklamasında bulundu. EBDG’nin parçası olan Türkiye İşçi Partisi (TİP), 110 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Dün akşam saatlerinde ise TİP üyeleri Kadıköy’de Kızılay önünde bir protesto düzenlemek istedi.
Bunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan TİP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Doğan Ergün “100 civarında arkadaşımız gözaltına alındı” dedi.
TİP, Pazar günkü protesto öncesinde Kızılay Yöneticisi Kerem Kınık’ı istifaya davet etmişti.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, 89 TİP üyesinin gözaltına alındığını ve onları İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ziyaret ettiğini söyledi.
Dün Kadıköy’deki protestoların dışında, Vodafone Park’taki Beşiktaş maçında da tribünlerden “hükümet istifa” sloganları yükseldi.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel dünkü (26 Şubat) yazısında Kahramanmaraş’taki depremlerin ilk günlerini kastederek,“Kızılay ve çadırları neden ortada yoktu” sorusuna yanıt olarak şu ifadeleri kullandı:
“AHBAP’a çadır satmakla meşguldüler.”
Ağırel’in yazısında ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Biliyorsunuz, yardım kuruluşu hüviyetinden sıyrılıp holding olan Kızılay’ın çadır ve konteyner üretim tesisleri var. Bunu araştırırken bazı bilgiler öğrendim. İddiaya göre Kızılay, depremin üçüncü günü AHBAP’a 46 milyon TL tutarında çadır satışı gerçekleştirmiş. Ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürüldü.
Ahbap Derneği de bağışçılarından temin ettiği kaynakla bölgede yaşanan barınma ihtiyacına destek olmaya karar vermiş, bu noktada Kızılay’dan temin ettiği çadır kapasitesini AFAD’ın göstermiş olduğu noktalara sevk etmiştir. Kızılay bu süreci afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi açısından değerlendirmiştir. Çadır üretiminin devamını sağlamak için de ham madde bedelini kabul etmiştir.”
Bu yazının ardından vatandaşlar Kızılay’ın bir kamu kuruluşu olduğunu ve ülke bir enkaz haline dönmüşken nasıl vatandaşa gönderilecek çadırları satabildiğini sordu.
Olayın ardından hem AHBAP’tan hem de Kızılay’dan açıklamalarda bulunuldu. AHBAP tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.”
AHBAP’ın ardından Kızılay tarafından da açıklamada bulunuldu:
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “@KizilayCadir Türkiye Kızılay Cemiyetinin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılayın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder” diyerek şu ifadeleri kullandı:
Öte yandan Sözcü’nün aktardığına göre; Deprem sonrasında yetersiz kaldığı eleştirileri yöneltilen Kızılay’ın Türk Eczacılar Birliği‘nin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL’den sattığı ortaya çıktı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…