Kanal İstanbulManşetTürkiye

Tüm itirazlara rağmen inatla yapılacağı söylenen Kanal İstanbul’un ilk köprüsünün detayları 

0

Tüm tepkilere rağmen yapılacağı ilan edilen Kanal İstanbul‘un ilk köprüsünün detayları belli oldu.

Köprünün temelinin haziran ayının son haftasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun katılacağı törenle atılması bekleniyor.

Köprüyü, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve pek çok şehir hastanesinin yapım ihalesini alan Rönesans Holding inşa edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyle ilgili “Onlara rağmen Kanal İstanbul’u inadına yapacağız” açıklamasında bulunmuştu. 

İlk köprünün detayları

AA‘da yer alan habere göre, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 (bağlantı yolları dahil) işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayan gergin eğik askılı köprü imalatı yapılacak.

Ana açıklığı 440 metre uzunluğundaki köprünün, sağ ve solda yer alan 210 metrelik yan açıklıklarıyla birlikte uzunluğu 860 metreye ulaşırken, yaklaşım viyadükleri ile toplam uzunluğu 1618 metre olacak.

Eğik askı halat miktarı 136 ve ankraj miktarı 272 adet olarak hesaplanan köprü, trafiğe 2×4 şeritli hizmet edecek.

Köprünün platform genişliği ise 46 metre olacak. “Diamond” geometrisi ile tasarlanan köprü kuleleri, 196 metre yüksekliğe çıkacak.

Kuleler, plan boyutları ve cidar kalınlıkları değişken kutu kesitli iki adet betonarme ayakla teşkil edilecek. Bu ayaklar, tabliye seviyesinde ve tepede enine kirişler vasıtasıyla birbirlerine bağlanacak.

Rönesans İnşaat’ın ihaleleri

Kanal İstanbul’un ilk köprüsünü hayata geçirecek olan Rönesans İnşaat, daha önce de devletten Cumhurbaşkanlığı Sarayı, MİT Yerleşkesi, Millet Kütüphanesi, Okluk Yazlık Sarayı, Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat, İkitelli şehir hastaneleri, Sancaktepe ve Atatürk Havalimanı’na yapılan hastane projelerinin de aralarında bulunduğu, toplam değerleri onlarca milyar lirayı aşan çok sayıda ihale aldı.

Kanal İstanbul’a itirazlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2011 yılında “Çılgın Proje” adıyla duyurulan Kanal İstanbul projesine aralarında pek çok bilim insanın da olduğu meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve çevre örgüleri itiraz etmişti.

Projeye itiraz edilmesinin en önemli nedenleri, projenin maliyetinin çok yüksek olmasıyla birlikte zaten su sorunu yaşayan İstanbul’un bu projeyle birlikte su sorunun artacak olması, yeşillik bölgelerin imara açılması ve orada yaşayan hem insanların hem diğer canlıların yuvalarını kaybedecek olması.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, (İBB) büyük bir ekolojik yıkım getirecek projeyle ilgili “Ya kanal Ya İstanbul“,  “Kanal İstanbul’a Kimin İhtiyacı Var” pankartları asmış ve bu pankartlar sebebiyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na soruşturma açılmıştı. 

You may also like

Comments

Comments are closed.