ManşetSağlık

Tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi

0

Resmi Gazete‘de bugün yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre ilaçlara zam yapıldı.

Madde 2’ye eklenen geçici bir madde ile, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasını belirleyen lira cinsinden bir euro değeri, 2022 Temmuz için yüzde 25 artırıldı.

Yeni değerle belirlenecek fiyatlar yarından itibaren geçerli olacak.

Karar ile eczacıların kar oranı da artırıldı. İlaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı. Depocuların kâr oranları ise değişmedi.

 

Uzun zamandır artan döviz kurları ve enflasyon, hastların ilaca erişimini halihazırda kısıtlıyordu.

Türkiye Eczacılar Birliği 6 Haziran’da yaptığı açıklamasında ülke çapında sağlık hizmeti sunan 28 bin 700 eczanenin yarısının kapanma noktasına geldiğini söylemiş, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ele alınması ve günün koşullarına uygun ve gerçekçi düzenlemelerin yapılmasını talep etmişti.

Eczacıların, hiçbir sorumluluğu olmadığı halde ecza depolarında bulunamayan ilaçlar yüzünden hastalarla karşı karşıya geldiğini hatırlatan eczacılar; sorunun kaynağının bir türlü çözüme kavuşmayan ilaç fiyat kararnamesi sorunu, artan enflasyon ve yükselen Avro kuru olduğunu belirtmişti:

“Bütün şehirlerde, bütün ilçelerde, köylerde ve mahallelerde sağlık hizmeti sunmaya çalışan eczacılarımızın hepsinin sabrı tükenmiştir. Bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır. Eğer acil bir düzenleme yapılmazsa eczane iflaslarının başlaması kaçınılmazdır.

Hem mesleki hem de toplum sağlığı açısından önümüzde duran tablo, 2022 Türkiye’si için karanlık bir tablodur. Çünkü bizler eczanelerimizi, hastalarımız da en yakın sağlık danışmanları olan eczacılarını kaybetme noktasına gelmiştir.”

Türk Eczacılar Birliği: Hastaların ilaca erişemeyeceğinden endişe duyuyoruz

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.