ManşetSağlık

Türk Eczacılar Birliği: Hastaların ilaca erişemeyeceğinden endişe duyuyoruz

0

Türk Eczacılar Birliği (TEB), bazı ilaç firmalarının kamu kurum iskontosunu uygulamadıkları için halk sağlığını tehdit ettiğini açıkladı.

TEB ve 54 Bölge Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, firmaların kısmen ya da tamamen iskontoyu uygulamamasının en çok kronik hastaları etkileyeceği belirtilerek hastaların mağduriyetinin acilen çözülmesi istendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), geri ödeme listesindeki ilaçlar için uygulanmasını istediği kamu kurum iskontosunu ilaç firmaların keyfi olarak uygulamadığını belirten TEB, faturanın aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıktığını belirtti.

Konuyu daha önce gündeme getirmelerine rağmen sorunun çözülmediğini ve artarak devam ettiğini kaydeden TEB, yaşanan sorunun eczacılar ve halkı karşı karşıya getirdiğini de ekledi.

Hastalar için çok ağır bir yük

Açıklamaya göre ilaç firmaları, kronik hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar ve hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarını da etkileyen bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan etti:

Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık bin lirayı bulacak fiyat farkları çıkacaktır.

Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir.

Bu sorunun hizmetleri sürdürülemez hale getirdiğini belirten eczacılar, “Hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir” dedi.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.