ManşetTürkiye

TSK’dan “iffet ayarı”

0

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Tasarısına göre TSK mensuplarının iffetsiz kimse ile evlenmeleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılma nedeni olacak.

Meclis’te yapılan görüşmenin ardından, TSK Disiplin Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. DİSKO’ların kaldırılmasını öngören yeni yasa ile bir askerin ‘aşırı borçlanmaya meyilli olması’ ve ‘iffetsiz kimse ile evlenmesi’ de TSK’dan ayırma sebebi olacak.

‘Disko’lar kalkıyor

Yeni kanunla birlikte, DİSKO diye tabir edilen oda hapsi cezası, tek istisna haricinde, barış zamanında kaldırılıyor.

Bu cezanın barış zamanında verilmesine yönelik tek istisna, karasuları dışında bulunan gemilerde işlenen disiplinsizlik halleri olarak belirlendi. Kanunla, disiplin koğuşu ve kıtada oda hapsi cezaları da kaldırıdı..

Bedelli’de yeni dönem

TSK Disiplin Kanunu’nda ayrıca bedelli askerlik hizmetiyle ilgili bir düzenleme de bulunuyor.

Kanuna göre, bedelli askerlikte belirlenen bedelin yarısını ödeyerek başvurusu kabul edilenlerden ikinci taksit için öngörülen 6 aylık süreyi geçirenler veya ilk taksitini geri alanlar ile şartları taşıdığı halde 15 Haziran 2012 tarihine kadar başvuruda bulunmayanlara, bedelli askerlik için yeni bir hak tanınacak.

TSK’den ayrılma gerekçesi olan disiplinsizlikler

Kanuna göre, bazı zorunluluk halleri ve ekonomide öngörülmeyen durumlar dışında aşırı derecede borçlanmaya düşkün olmak ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirmek, ahlaki zayıflık, hizmete engel davranışlarda bulunmak, gizli bilgileri açıklamak, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, uzun süreli firar etmek, disiplinsizliği alışkanlık haline getirmek, iffetsiz bir kimseyle evlenmek veya böyle bir kimseyle yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak TSK’dan ayırma sebebi olacak.

Sözleşmeliler hariç subay, astsubay ve uzman jandarmalara belli ceza puanına gelmeleri durumunda da ayırma cezası verilecek.

(T24, CnnTürk, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.