ManşetTürkiye

Baro başkanlarından Kurtulmuş’a mektup: Bir irade ortaya koymanızı bekliyoruz

0

Türkiye İşçi Partisi‘nin (TİP) tutuklu Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüleceği iddialarıyla ilgili 65 baro başkanı, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a hitaben açık mektup yayınladı. Mektupta
Atalay hakkındaki hükmün TBMM Genel Kurulu’nda okutulmaması yönünde bir irade ortaya koyulması talep edildi.

Baro başkanları, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın okunacağı iddialarının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’a şöyle seslendi:

“TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, bildiğiniz üzere İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’nin Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay‘ın bireysel başvurusu üzerine vermiş olduğu ihlal kararına uymayarak kararı gereği için Yargıtay 3. Ceza Dairesi‘ne göndermiş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi de 8 Kasım 2023 tarihli kararıyla Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına uyulmamasına ve hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı‘na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir.”

Mektubun devamında “Bu karar üzerine Şerafettin Can Atalay’ın avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan ikinci bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi bu kez Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı dışında, Anayasa’nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının da ihlal edildiğine karar vererek bireysel başvuru hukuku açısından rehber niteliğinde bir karara imza atmıştır” denildi.

“Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının ulaştığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararın gereklerine uymak yerine dosyayı yeniden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermiş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise karara uymak yerine önceki kararında ısrar ederek, Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlatılması için TBMM’ye yazı göndermiştir” ifadelerine yer verilen açıklamada Kurtulmuş’a ayrıca şunlar aktarıldı:

“Sayın Başkan, TBMM’nin kabul ettiği 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 153/6 hükmüne göre Anayasa Mahkemesi kararları yasama organı olan TBMM’yi de bağlar. Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak Anayasa’yı fiilen işlevsiz kılmayı amaçlayan bir yargı kararının gereğinin TBMM tarafından yerine getirilmesi yukarıda yer verdiğimiz anayasal hükmün açık ihlali olacaktır. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaması Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesinde sayılan ‘Hukuk Devleti’ niteliğine de büyük bir zarar verecektir. Bu nedenle Avukat Şerafettin Can Atalay hakkındaki hükmün TBMM Genel Kurulu’nda okutulmaması yönünde bir irade ortaya koymanızı bekliyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.