ManşetTürkiye

Gazeteci Akgül’e ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla 13,5 yıla kadar hapis talebi

0

Gazeteci Elif Akgül, beş yıl arayla attığı iki tweet nedeniyle 13.5 yıl hapis tehditiyle karşı karşıya. Akgül’ün söz konusu tweet’lerle ‘zincirleme örgüt propagandası yaptığı’ iddia ediliyor. İddianamede yer alan suçlamalar sonucunda Akgül’ün 13,5 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

MLSA’nın verdiği bilgilere göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan raporlar, Elif Akgül hakkında açılan davanın temelini oluşturuyor. Samsun Emniyet Müdürlüğü’nün 21 Kasım 2022’de başlatmış olduğu bir inceleme sonucunda, Akgül’ün sosyal medya paylaşımları gerekçe olarak gösterildi.

İhbar olmaksızın gerçekleşen inceleme, gazeteci Akgül’ün Kasım 2022’de, Taksim’de yaşanan bombalı eylemle ilgili attığı tweet ve Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin Kuzey Irak‘ta kimyasal silah kullandığına dair Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) 18 Ekim 2022 tarihli haberi üzerinden yaptığı paylaşım yer aldı.

‣Türkiye’de gazetecilik: 10 gazeteciden dokuzu güvende hissetmiyor

‣Gazeteci Kalafat ve Akgül’ün davası görüldü: bianet’in haber sitesi olup olmadığı araştırılacak

Rapor, ‘PKK/KCK terör örgütü ile alakalı olduğu’ gerekçesiyle Samsun Terörle Mücalede Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Akgül’ün Samsun’da ikamet etmemesi, tweetlerin Samsun’la alakası olmaması nedeniyle Samsun Başsavcığılığı soruşturma dosyasına yetkisizlik kararı vererek, İstanbul başsavcılığına iletti.

6 Şubat depremi ve Akbelen paylaşımı da raporda

10 Ocak 2023’te soruşturma dosyası, İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından İstanbul Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na iletildi. Savcı, gazeteci Akgül’ün konuyla alakalı suç teşkil eden paylaşımlarını ve başka sosyal medya hesabı varsa tespit edilmesini talep etti.

Savcının İstanbul Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’ndan istediği tespitlerin ‘yeterince hızlı’ yapılması nedeniyle 4 Ekim 2023’te, İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun başka bir savcısı müdahil oldu ve ‘ivedi’ biçimde bilgi verilmesini istedi.

İstanbul jandarması rapora, Akgül’ün 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalanlara yardım gitmemesi, Muğla‘nın İkizköy Mahallesi‘ne bağlı Akbelen mevkisinde maden faaliyetleri için kesilen ağaçlar hakkında twitter’da (yeni adıyla X) yaptığı paylaşımlarını da eklendi.

‘Beş yıl’ öncesine ait tweet

Seçilen paylaşımlardan ilki Samsun emniyetinin incelediği, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına dair 18 Ekim 2022 tarihli haber paylaşımıydı.

Akgül’ün yaklaşık beş yıl önce, 20 Ocak 2018’de paylaştığı bir tweet de iddianameye dahil edildi. Akgül, ilgili tweetinde, “#AfrinOperasyonu demişken PYD Ankara’da Suruç’ta vatandaşlarımızı öldüren IŞİD ile savaşıp bizim Misak-ı Milli sınırlarımızı korurken sınırdaki TSK mensupları IŞİD’lilerle muhabbetteydi #AfrinSavasınaHayır…” şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.

Rapor, 13 Ekim 2023’te İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na iletildi. Savcı, emniyete Akgül’ün “örgüt propagandası” suçlamasıyla ifadesinin alınması talimatını verdi.

Savcı, Akgül’ün farklı tarihlerde PKK silahlı terör örgütünün şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterdiğini, övdüğünü veya bu yöntemlere teşvik ettiğini savunarak, terör örgütü propagandası yapma suçunun zincirleme bir şekilde işlendiğini ileri sürdü.

Elif Akgül, verdiği ifadede, soruşturmanın odak noktasındaki paylaşımın bir internet haberi olduğunu vurgulayarak, söz konusu ileti üzerinde herhangi bir kişisel yorumda bulunmadığını ifade etti. Akgül’ün avukatı Fatih Aydın da  soruşturmanın kolluğun ‘sanal devriye’ yetkisiyle hazırladığı rapora dayandığını vurgulayarak, bu yetkiyi sağlayan kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.