ManşetTürkiye

TBMM’nin 30’uncu Başkanı Numan Kurtulmuş oldu

0

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul milletvekili Numan Kurtulmuş, 30’uncu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamanın birinci ve ikinci turlarında adaylar gerekli oy sayılarına ulaşamadı. Kurtulmuş, üçüncü tur oylamada 321 oy alarak TBMM Başkanlığına seçildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullanırken, adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gereken, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı.

Birinci tur

İlk turda Kurtulmuş 317, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul milletvekili Cihan Paçacı 42, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay üç oy aldı. Altı oy da geçersiz sayıldı.

İkinci tur

İkinci turda da adaylar 400 oya ulaşamadı. Kurtulmuş 321, Bingöl 131, Hatimoğulları Oruç 51, Paçacı 41, Yeneroğlu 15, Yazıcı Özbudun 21, Atalay üç oy aldı. üç oy da geçersiz sayıldı.

İkinci turun ardından Özbudun ve Yeneroğlu adaylıktan çekilirken TBMM Başkanlığı için üçüncü tur oylamaya geçildi.

Üçüncü tur

Üçüncü turda seçilebilmek için salt çoğunluk olan 301 oyun alınması gerekiyordu. Üçüncü tur oylamada 321 oy alan Numan Kurtulmuş, TBMM’nin 30’uncu Başkanı oldu.

Toplam 584 milletvekilinin oy kullandığı üçüncü tur oylamada Bingöl 160, Hatimoğulları Oruç 51, Paçacı 43, Atalay dört oy aldı. Beş oy ise geçersiz sayıldı.

Kurtulmuş, 62’nci hükümette Başbakan Yardımcılığı, 63, 64 ve 65’inci hükümetlerde Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlerini üstlenen, 2018’de AKP 6’ncı Olağan Kongresinde MKYK üyeliğine seçilmişti. Kurtulmuş, AKP Genel Başkanvekilliği görevini yürütüyordu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.