Trump ve Putin buluştu, Suriye’nin güneybatısında ateşkes

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez ikili bir görüşme yaptı. Görüşme yaklaşık 2 saat 20 dakika sürdü.

BBC’nin haberine göre Trump ve Putin Suriye’nin güneybatısında ateşkes ilan edilmesi için uzlaşmaya vardı.

Görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson açıklamalarda bulundu.

Tillerson; ABD, Rusya ve Ürdün’ün Suriye’nin güneybatısında ateşkes sağlanması ve “çatışmasızlık anlaşması” üzerinde uzlaştığını açıkladı.

Tillerson, “Bunun, ABD ile Rusya’nın Suriye konusunda birlikte çalışabileceklerinin ilk işareti olduğunu düşünüyorum ve bu anlaşmanın neticesinde de, Suriye’de birlikte çalışarak çatışmasızlık alanları oluşturabileceğimiz diğer yerler konusunda da uzun bir değerlendirme yaptık” dedi.

Görüşmenin “yapıcı bir havada” geçtiğini belirten Lavrov ise ateşkesin 9 Temmuz Pazar günü yürürlüğe girmesinin planlandığını söyledi.

Lavrov ateşkesin denetimini “Ürdün ve Amerikalılar koordinasyon içerisinde” Rus askeri polisinin yapacağını belirtti.

Ürdün resmi haber ajansı Petra da Hükümet Sözcüsü Muhammed Momani’ye dayandırdığı haberinde, ateşkesin “Suriye hükümet güçleri ve onu destekleyen gruplar ile isyancılar arasında anlaşmaya varılan bir temas hattı üzerinde” ilan edildiğini bildirdi.

BBC

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR