KentManşet

Tozkoparan’da zulüm sürüyor: Polisler apartman kapılarını kırdı, yurttaşlar zorla evinden çıkarıldı

0
Fotoğraf: Hayri Tunç

İstanbul‘un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde ‘kentsel dönüşüm’ projesi, hukuksuzca sürüyor, yıkıma direnen mahalelli zorla tahliye ediliyor.

Polislerin geleceği haberini alan mahalle sakinleri gece saatlerinde nöbete başladı ve Barış Parkı’nda sabahladı. Yıkım ekipleri sabah saat 04.00 civarında mahalleye yüzlerce polis eşliğinde girdi.

Mahalleyi abluka altına alan çevik kuvvet ekipleri, sokakların giriş ve çıkışlarına da bariyerler koydu.

Yaşanan gerginlik sonrası evlerini terk etmek istemeyen yurttaşların bulunduğu apartmanların kapılarını koçbaşı kullanarak kırıldı, birçok ev hasar gördü.

Aralarında, yaşlıların ve hastaların bulunduğu yurttaşlar evlerinden zorla çıkarılırken çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Olayları takip eden Artı Gerçek muhabiri Meral Danyıldız, içinde bulunduğu evin kapısının kırıldığı görüntülerisosyal medya hesabından paylaştı.

Ardından eve zorla giren polisler, ev sakinlerini ve Danyıldız’ı da gözaltına aldı.

Danyıldız, yaşadıklarını “Gazeteci olduğumu defalarca söylememe, kimliğimi almalarına rağmen araca bindirildim. Sonra ise ‘Talimat geldi, seni bırakıyoruz‘ dediler ve sonra buraya koyulan bariyerlerin dışına getirdiler” şeklinde anlattı.

Mahalleli, AKP’li Güngören Belediyesi’nin başlattığı ‘kentsel dönüşüm’ projesine karşı çıktığı için yıllardır baskıya polis şiddetine ve maruz kalıyor.

Mahalle, daha önce ‘deprem riskli alan’ ilan edilerek etap etap dönüşüme açılmış ve bazı binaların yıkımına tüm itirazlara rağmen başlanmıştı.

Bu yılın başlarında kendilerine gönderilen tebligatlarla bir ay içinde evlerini terk etmeleri istenen mahalleli ise belirsizliğe karşı mücadele ediyor ve deprem açısından bölgede çok daha riskli evler varken buranın yeşil alanları yüzünden ranta açılmak istendiğini belirtiyor.

‣Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm için yürütmeyi durdurma kararı verildi
‣Tozkoparanlılar Ankara’da: Evleri yıkılanların mağduriyeti nasıl karşılanacak?
‣Tozkoparanlılar mahallelerini terk etmiyor: İnsansız dönüşüm olmaz

2021 yılında mahalledeki 900 konut depreme dayanıklı olmadıkları iddia edilerek yıkılmak istenmiş, mahalle sakinleri ise binalarının sağlam olduğunu iddia ederek bu karara karşı çıkmıştı.

Kararın yargı süreci devam ederken Güngören Belediyesi, polis ekipleriyle birlikte mahallelinin su, elektrik ve doğal gaz altyapısını kesmeye başlamıştı. İtiraz eden halk ise biber gazı ile polis mücadelesi ile karşılaşmıştı.

Mahalle sakinleri son olarak bekleyen davanın sonuçlanması için Ankara’ya gitmiş ve Danıştay önünde eylem gerçekleştirmişti.

Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte binaların sağlamlık durumuna ilişkin bir rapor alınana kadar bölgede herhangi bir yıkım gerçekleştirilemeyeceği belirtilmişti.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.