Toplantı: Medyada Irkçı, Ayrımcı Söylemler ve Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı

Ayrımcılığın önlenmesi çalışmaları çerçevesinde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Eser Köker ve Doç. Ülkü Doğanay tarafından yapılan “Yazılı Basında Irkçı -Ayrımcı Söylemler” ile Avukat Hüsnü Öndül tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı” konulu araştırmaların paylaşılacağı toplantı 25 Mart 2011 tarihinde Ankara’da TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenleniyor.

Yazılı Basında Irkçı – Ayrımcı Söylemler

Bu çalışma 2009-2010 yıllarında yürütülen, ulusal ve yerel yazılı basında ırkçı-ayrımcı söylemlerin dolaşıma girme, yaygınlaştırılma, yeniden üretilme ve meşrulaştırılma biçimlerine odaklanan bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymakta. Ayrımcılığı-ırkçılığı meşrulaştıran ve kuşatan ideolojik çerçevenin kurulmasında, toplumdaki çoğunluğun üyelerinin doğrudan çok az bilgi sahibi olduğu gruplar ve olaylar hakkında kamusal bilgi yayan medyanın önemli bir rolü olduğu kabulünden yola çıkan araştırma 2006 yılına ve 2007’nin ilk ayına odaklanmakta.

Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı Raporu

Türkiye’nin hukuk mevzuatının, Birleşmiş Milletler’in “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi” karşısındaki durumunu inceleyen araştırma, Türkiye mevzuatındaki Sözleşme’ye aykırılıklara ve mevzuattaki olumlu ve olumsuz gelişmelere dikkat çekmekte. Bu çalışmada mevzuattaki eşitlik ve ayrımcılık anlayışı; azınlık, vatandaşlık, iltica, eğitim, kültür, etnik köken, soy, ırk, dil, din, cinsiyet ve çalışma yaşamı gibi alan ve kavramlar inceleniyor.

(Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR