Yeşeriyorum

TMK Çocukları ve Onat Kutlar

0

TMK Çocukları ve Onat Kutlar

Roda Uyanık

Terörle mücadele kanununda çocuklara özel yapılan maddelerin değiştirilmesi gündemde.

Çocuklar için adalet çağırıcılarının aylardır süren çabalarına, son TBMM’de ki partilerle olan görüşmesinde alınan sözle birlikte TMK’daki 2.5.7/2.9.13.17. TCK 220/6. ve TCYK 33-c. Maddeleri değiştirilecek. Kürt çocuklarının üzerindeki bu kara bulutun geçmesi halinde üç binden fazla çocuk ailesine, okuluna ve en önemlisi özgürlüğüne kavuşacak. Yasanın değiştirilmesi yönünde meclis tarafından verilen sözün reele ne kadar yakın durduğuna inanmak ise bireyin kendi otonom inancı ile ilgili. Zira barış sürecinde somut adımların atıldığı bugünlerde çocuklar tutuklanıp aklın ve vicdanın kabul edemeyeceği cezalar almaya devam ediyor.
18 Ekim 2009’da Urfa’da DTP kadın meclis üyelerinin gerçekleştirdiği –yol haritasının açıklanması ve ceylan önkol’u anma- yürüyüşünde, 15 ve 17 yaşındaki iki çocuk tutuklanarak cezaevine kondu. 23 Ekim 2009 tarihinde ise Adana’da tutuklu bulunan iki çocuğa örgüt üyesi suçlamasıyla ceza verildi. Ve sadece Adana’da 103 çocuğa toplam 475 yıl hapis cezası geçti kayıtlara bugüne kadar.
Umudun siyah rengini açmak için tutuklu çocuklara bir el de Filiz Kutlar tarafından uzatıldı. Onat Kutlar’ın kütüphanesini çocuklara bırakmak istediğini belirtti. Onat Kutlar Türkiye’nin en özgün yazarlarındandı. Edebiyat, felsefe ve sinema alanlarında eserler bırakmış ve Kürtlerin yakın bir duygudaşı olmuştur. Ne yazık ki 1994 yılında, değerlerini koruyamayan bir ülkede, hain bir bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti. Özel ve anlamlı, duygu yüklü bu bağış için, tutuklu çocuklar olgun bir fikir ortaya attılar. Dediler ki; dışarıda bizden daha çok insan var, sadece içeridekilerin değil herkesin yararlanabileceği bir yerde olsun kütüphane. Bu küçük çocukların büyüklerinden daha büyük olgunlukları ve samimiyetine duygulanmamak ve içten isyan etmemek elde değil.
Çocukların isteği üzerine Onat Kutlar Kütüphanesi, şimdi Diyarbakır’da kuruluyor. İki katlı, etkinlikler için geniş bir salonu da olan antik bir Diyarbakır evi restore edildi. Sur semtinde olan bu kütüphaneye zorunlu göçle gelmiş, imkânları olmayan çocuklar için özellikle düşünülmüş bir etüt odası da olacak. Buraya gelecek çocukların derslerinde yardımcı olacak gönüllü üniversite öğrencilerine de ihtiyaç var.
Çocuklara biçilen yaşamı değiştirmek herkesin görevi aslında… Herkesin her bir çocuk için yapacağı birçok şey var. Yüzünüzü çocuklara çevirin! Kana bulanmış, bir bıçak üzerinde yürümeye zorlanan bu çocuklar için elinizi uzatın!
Umudumuzun açılan rengine tüm yüreğimle bir resim çiziyorum.
Umarım o avlu, TMK yasasının değiştirilip özgür bırakılan çocuklarıyla dolup taşar. Herkesin faydalansın deyip kabul etmedikleri o kitaplara, bu eve gelip de el sürerler umarım… Onat Kutlar Kütüphanesi, TMK mağduru çocuklarımızı bekleyecek…

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.