DünyaBilim-TeknolojiManşet

Time Dergisi ilk kez ‘Yılın Çocuğu’nu seçti: Mucit Gitanjali Rao

0

ABD’li Time Dergesi, 1927’den beri her sene ilan ettiği “Yılın Kişisi” nin yanı sıra bu sene ilk kez “Yılın Çocuğu”nu seçti.

Dergi tarafından yapılan açıklamada, ”Dünya, onu şekillendirenlere aittir. Güven verici gerçek şu ki, her yeni nesil dünyaya daha fazla katkı sağlıyor. Bu yüzden dünyaya her boyutta olumlu katkı sağlayan 8 ila 16 yaşları arasında 5 binden  fazla Amerikalı arasından seçilen beş çocuğu yılın finalisti ilan ettik” denildi.  

Tyler Gordon, Jordan Reeves, Bellen Woodard ve  Ian McKenna ile birlikte aday gösterilen 15 yaşındaki bilim insanı ve mucit  Gitanjeli Rao, yapılan oylamanın ardından, beş bin çocuk arasından “Yılın Çocuğu” seçildi.

Rao, 2014 yılında Michigan eyaletinde yer alan Flint kentinde içme suyu krizinin yaşanmasının ardından ilk icadını ortaya çıkardı. Sudaki kurşun içeriğini ölçmenin yollarını inceleyen genç bilim insanı,  Bluetooth aracılığıyla bilgi gönderebilen, karbon nanotüplere dayalı bir Tethy’sadlı bir cihaz geliştirdi. Rao, bu icadıyla Discovery Education 3M Genç Bilim insanı Ödülü’nü aldı.

2018 yılında ise MAKERS konferansından 25 bin dolar ödüle ve ABD Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından verilen Çevresel Gençlik Ödülü‘ne layık görüldü. 9 Ocak 2019 itibarıyla Denver su tesisinde çalışan genç mucit iki yıl içinde bir prototip sahibi olmayı umduğunu söyledi.

Gitanjali, reçeteli opioid bağımlılığının erken teşhisi için genetik mühendisliğindeki gelişmelere dayanan bir teşhis aracı geliştirdiği için Mayıs 2019’da TCS Ignite Innovation’un düzenlediği en iyi sağlık aracı ödülünü kazanmıştı. Siber zorbalığı erken aşamada tespit edebilen Kindly adından bir mobil uygulama da geliştiren Rao, hayalinin “Dünyanın problemlerini çözmek” olduğunu söyledi.

‘Tipik bilim insanına benzemiyorum’ 

Hollywood yıldızı, BM İyi Niyet Elçisi Angeline Jolie ile bir söyleşi yapan Rao “Tipik bir bilim insanına benzemiyorum. Televizyonlarda görülen bilim insanları beyaz yaşlı erkekler oluyor” ifadelerini kullandı. 

Rao söyleşide yaşıtlarını “Gözlemleyin, beyin fırtınası yapın, araştırın, inşa edin ve iletişim kurun. Her sorunu çözmeye çalışmayın, sadece sizi heyecanlandıran birine odaklanan. Ben yapabildiysem, herkes yapabilir” diyerek cesaretlendirdi. 

Geçen yıl iklim aktivisti Greta Thunberg, Time dergisi tarafından “Yılın Kişisi” seçilen en genç insan olmuştu. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.