Doğa MücadelesiDünyaManşet

Almanya’da, kömür için yok edilmek istenen Lützerath köyü yine karıştı: Polisle aktivistler karşı karşıya geldi

0

Almanya‘nın Lützerath köyünde bulunan Garzweiler linyit madenini genişletmek için yıkılmasına karşı bir araya gelen iklim aktivistleriyle polis bir kez daha karşı karşıya geldi.

Göstericiler, enerji firmasına ait araçların geçişini engellemek için barikat kurarak üç yolu kapattı.

Kömür karşıtı mücadele sınırları aştı: Almanya, Polonya ve Çekya’da sınır ötesi insan zinciri
Almanya’da eylemciler kömür madenini işgal etti
Almanya ZAD Rheinland Direnişi üzerine Sadık Çelik ile söyleşi

Yıllardır protestocuların hedefinde

Köln kentinin batısında yer alan Garzweiler madeni ve çevresindeki enerji santralleri yıllardır protestocuların hedefinde. Çevreciler, Avrupa’daki sera gazı emisyonlarının ve hava kirliliğinin en büyük kaynakları arasında bu maden ve santralleri görüyor.

Aktivistler, Almanya hükümetinin 2030 yılına kadar kömür çıkarılması ve yakılmasına izin veren kararına tepkili. Bu tarihte iklim değişikliğiyle etkin şekilde mücadele edilebilmesi için çok geç kalınmış olacağına işaret ediyorlar.

Çevredeki beş köy yok olacak

İklim aktivistleri, ayrıca Garzweiler madeninin genişletilmesi için çevresindeki beş köyün yok olmasını da protesto ediyor.

Söz konusu köylerde yaşayanlar da bu durumun anayasal haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu iki yıl önce Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Köylerin 2024 yılından itibaren yıkılmasına yönelik plan, yaklaşık bin 500 kişinin hayatını etkileyecek.

Alman haber ajansı dpa‘nın aktardığına göre, hafta başında yapılan eylemde, yolun açılması yönünde yapılan uyarıları dikkate almayan göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Polise havai fişek, şişe ve taş fırlatan eylemciler, kurulan bazı barikatları ateşe verdi.

Heinsberg ilçe yönetimi, aktivistlerin Luetzerath’a girmesini yasaklayan bir emir çıkarmış; ayrılmamaları halinde polise 10 Ocak tarihinden itibaren köyü boşaltma yetkisi vermişti. Yetkililer, aktivistlerin eylemlerine son verme çağrısında bulunmuştu.

Bölgede bulunan eylemciler, eski sakinler tarafından terk edilmiş evlerde kalmaya devam ediyor.

Enerji güvenliğine dair endişeler arttı

Ekim ayında, çevreci Yeşiller Partisi’ni de içeren federal ve bölgesel hükümetlerle enerji şirketi RWE, bölgede kömür kullanımından çıkışı sekiz yıldan 2030’a uzatma konusunda anlaşmıştı.

Rusya‘nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Almanya’nın enerji güvenliğine ilişkin endişeleri arttı. Belirtilen anlaşma aynı zamanda daha önce kapatılması gereken iki elektrik santrali ünitesinin ömrünün en az 2024’e kadar uzatılmasını planlıyor. Madencilik çalışmalarının genişletilmesi için de Luetzerath’ın yerle bir edilmesi gerekiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.