Doğa MücadelesiManşet

Termik santrallerle çevrili İkizköylüler: Nefes alabildiğimiz son ormanı elimizden almayın

0

Yıllar boyunca çevresinde yer alan termik santrallerle mücadele etmek zorunda kalan Muğla İkizköy halkı bu kez de ormanlarının linyit kömürü madeni için kesilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Limak Enerji ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji‘nin uzun yıllardır işlettiği linyit kömürü madenini genişletmek için kesmek istediği Akbelen Ormanı’nı savunan İkizköylüler kesim işlemi hakkında bilgi almak için yazdıkları dilekçenin cevabını almaya, Milas Orman Müdürlüğü’ne gitti.

26 Nisan Pazartesi günü müdürlük binası önüne giden İkizköylüler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama İkizköy Çevre Komitesi adına Nejla Işık ve  Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) adına Dernek Başkanı Hasan Yorulmaz tarafından okundu.

‘Damgalama işlemi tamamlandı’

Açıklamada 600 dönümlük ormanda, 2019 yılı Ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü yerel teşkilatı tarafından başlatılan damgalama çalışmasının geçtiğimiz günlerde tamamlandığı belirtildi.

Akbelen Ormanı’nın Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması (Bern) Sözleşmesi kapsamında kesin korunması gereken hayvan türleri listesi (Ek Liste II)’nde yer alan onlarca türün üreme, yavru büyütme, barınma ve beslenme alanı olduğu hatırlatılan açıklamada “Orman, aynı zamanda başta İkizköy olmak üzere bölge halkı ile Yeniköy Kemerköy termik santraline kömür sağlamak için işletilen açık linyit ocakları arasında kalan son doğal yapı” denildi.

‘Nefes alacağımız son yer’

Madenin ölümcül tozunun köye ulaşmasını engelleyerek bölgedekilerin bir nebze nefes almasını sağladığına değinilen açıklamada “Orman içerisinde yaşayan canlılar kadar bizim de yuvamız. Bize kekikler, mantarlar sunarak beslenmemizi sağlıyor. Ayrıca, ormanların kesilmesi yalnızca çevresinde yaşayan insanları ve diğer canlıları değil, tüm insanlığı etkiliyor. Yapılan çalışmalar ormanların kesilmesinin küresel iklim değişikliğinin şiddetini arttıran önemli sebepler arasında gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Dilekçemize yanıt alamadık’

Açıklamada “Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne verdiğimiz dilekçelerimizde Akbelen Ormanı’nın kullanılması için YK Enerji şirketine verilen iznin Bakanlık olurunun örneğini ve damgalama ve kesim işlemlerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mutlak koruma taahhüdü verdiği kuşların üreme ve yavru uçurma dönemi sonrasına ertelenmesini talep etmiştik” denildi.

Şu ana kadar talepleri doğrultusunda kesim çalışmaları durdurulmadığı belirtilen açıklamada “Buna karşın sokağa çıkma sınırlamasının bulunduğu 23 Nisan’da ormanımızda Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yapacaklarını belirten kesim ekibini girişimlerimiz sonucu biz durdurduk” bilgisi paylaşıldı

Açıklamada “İkizköylüler olarak Akbelen Ormanı’nın kesim işleminin tamamen iptalini talep ediyor, Anayasanın Orman Genel Müdürlüğü’ne verdiği ormanları ve içinde barınan tüm canlıları koruma yasal asli görevinizi yerine getirmenizi talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Cengiz İnşaat tarafından benzer dönemde Rize İkizdere’de yapılmak istenen ağaç kesimlerine karşı mücadele eden halk ile dayanışma mesajları paylaşıldı. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.