Doğa MücadelesiManşetYerel

İkizköy halkı bu kez ormanları için ayakta

0

Yıllar boyunca çevresinde yer alan termik santrallerle mücadele etmek zorunda kalan Muğla İkizköy halkı bu kez de ormanlarının linyit kömürü madeni için kesilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Limak Enerji ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji uzun yıllardır işlettiği linyit kömürü madenini genişletmek için çalışmalara başladı. Bölgedeki ağaçların kesi hazırlığı için damgalanmaya başladığını gören bölge halkı çalışmalara engel oldu.

Halk çalışmaları durdurdu

Yaşananları Yeşil Gazete’ye anlatan İkizköy’den Hasan Yorulmaz “Çoban arkadaşlarımız var onlar bize haber verdi. Birkaç önce de gelmişlerdi zaten. Gözleniyor haliyle ne yapıp ne ettikleri. Biz de bunun üzerine harekete geçtik” dedi.

Çalışmalara karşı tepki gösterdiklerini aktaran Yorulmaz, yetkililerin gelerek köylülerle konuştuğunu ve daha sonrasında ekiplerin ve jandarmanın alandan ayrıldığını söyledi.

Yorulmaz, “Durmazlarsa biz de durmayacağız” diyerek ormanlarını korumaya kararlı olduklarını belirtti.

‘15 kilometrelik hat boyunca uzanıyor’

İkizköy Çevre Komitesi‘nden Deniz Gümüşel Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada madenin 1979 yılından bu yana işletildiğini söyledi.

O zamandan bu yana şirketin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek duymadan maden alanını büyüttüğünü belirten Gümüşel, “15 kilometrelik kesintisiz uzanan bir maden hattı var. Gökova Körfezi’nden başlıyor, İkizköy’e kadar uzanıyor” dedi.

Maden alanının İkizköy’e kadar genişletilmesi için daha önce de girişimler olduğuna değinen Gümüşel, “Orman Genel Müdürlüğü bölgedeki ormanların kesilmesi için 2019 yılının kasım ayında ihaleye çıkmıştı. Ancak köylünün itirazları sonucunda engellendi” bilgisini paylaştı.

‘Keşke karar verenler gelse de burayı görse’

Kesim yapılmak istenen ormanın hem İkizköy halkı için hem de Muğla için oldukça önemli olduğunu dile getiren Yorulmaz, “Bu ormandaki ağaçlar sayesinde arılar bal üretiyor. Bütün Muğla halkı faydalanıyor” dedi.

Yorulmaz, “Keşke bu maden kararını veren kişiler gelse de bir görse burayı. O zaman hiçbir kelimeye ihtiyacımız olmaz burayı anlatmak için. Çok güzel bir orman. Biz çamlarımızın elimizden gitmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.