ManşetTarım-Gıda

Terk edilmiş arazileri arı çiftliklerine dönüştüren ekip: Detroit Kovanları

0

Green Matters ‘da Aimee Lutkin imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü  Cem Sabuncu’nun çevirisi ile paylaşıyoruz

                                                                                    ***

Detroit doğumlu Timothy Paule ve Nicole Lindsey çifti 2017 yılında kar amacı gütmeyen bir dernek olan Detroit Kovanları (Detroit Hives)’nı kurdu. Detroit’in bazı bölgeleri yakın zamanda durgunluğu kırarak gelişim göstermeye başlamış olsa da, kentte hala içinde pek çok boş parselin bulunduğu ekonomik zorluklarla boğuşan bölgeler var. Detroit Kovanları, terk edilmiş arazilere arı kovanları kurarak topluluk içindeki mahallelerin güçlenmesini ve korunmasını amaçlıyor.

Huffington Post’a konuşan Paule: “Araziler terk edilmiş ve genellikle çöp döküm yeri olarak kullanılıyor. Bu tip noktalar çevresel tehlikelerin üreme alanları haline gelip şehre hastalık saçan yerler haline gelebilir.” dedi.

Detroit Hives kurulmadan önce ne Paule’ün ne de Lindsey’in arılara karşı bir tutkuları yoktu. Paule fotoğrafçı, Lindsay ise sağlık görevlisi olarak çalışıyordu. Paule bir süredir geçmeyen öksürüğünü iyileştirmeye çalışırken, yerel pazardan tanıdığı birisi bal yemesini önerdi. Bu bölgede üretilen balın alerjilere iyi geldiği düşünülüyormuş ve Paule gerçekten işe yaradığını hissetmiş.

Bu ilginç bal meselesi hakkında konuşan çift bir taşla birkaç kuşu vurabileceklerinin farkına varırlar: Şehrin terk edilmiş arazilerini korumak, bu alanlarda biten ve alerjilere sebep olan ragweed (not: Amerika’dà yetişen bir yabani ot)’lerden kurtulmak ve homeopatik ilaçlar yapmak. Ayrıca bal çok lezzetli bir ürün olması da önemli bir etken olmuş. Yalnız, bunları gerçekleştirmek için arı yetiştirmeleri gerekiyordu.

Paule ve Lindsay terk edilmiş arazilerin gıda üretimi için kullanımının yaygınlaştığı Detroit’de iki farklı şehir bahçeciliği eğitimine katılarak sertifikalarını aldılar. Terk edilmiş arazilerin yeniden değerlendirilmesini görev edinmiş bir kuruluş olan Detroit Land Bank Authority’nin yardımlarıyla şehrin Doğu yakasındaki bir parseli 340 dolara satın alarak ilk çiftliklerini elde etmiş oldular.

Projeleri birçok ilgi çekici konunun kesişim noktasında durmasına rağmen çift daha fazlasını da yapabileceklerini düşünüyor. Detroit Kovanları, çiftliklerinde halka açık turlar düzenleyerek ve okullara giderek arılar ve arıcılık hakkında farkındalık geliştirmeye çalışıyor. Onlar için asıl zorlu görev gençlerin ilgisini nasıl çekeceklerini öğrenmek olmuş.

Paule’a göre komşular, çiftliği çok seviyorlar ve çiftin bulunmadığı zamanlarda bu alanın tekrardan çöplüğe dönüşmemesi için çaba sarf ediyorlar. Çift 2018 yılında bir adet parsel daha alıp büyümeyi umut ediyor.

“Biz mücadeleciyiz, yenilikçiyiz ve düşünürüz” diyor Paule. “Arılar gerçekten çok çalışıyorlar ve çok mütevaziler. Detroit’de çok çalışmak ve mütevazi olmak gerekiyor. Bu sizi ileri taşır.”

“İlk başlarda biraz zordu çünkü birçok liseli arılardan korkuyor veya bu konuya hiç ilgi duymuyor. Bu yüzden arıları onlara tanıtmak için özgün bir yol bulmam gerekiyordu. İlginç buldukları şeylerden biri bal arılarının farklı görevleri olmasıydı.”

 

Haberin İngilizce orijinali

Muhabir: Aimee Lutkin 

Yeşil Gazete için çeviren: Cem Sabuncu

 

(Yeşil Gazete, Green Matters)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.