Medya-İnternetİfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Temsilci bulundurmayan sosyal medya platformlarına 30’ar milyon TL’lik ikinci ceza

0
Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram, Türkiye’de temsilci bulundurmadıkları için ikinci kez ceza yedi. Her biri için 30’ar milyon TL’lik cezalar şirketlere bildirildi.

Bloomberg‘e konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisinin verdiği bilgiye göre, bugüne kadar yalnızca Rusya’nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) temsilci bildiriminde bulundu. Yeni cezalar için şirketlere bildirimler yapılmaya başlandı.

Reklam verilmesi yasaklanacak

Şirketlere belirtilen sürede bildirim yapmadıkları için geçen ay 10 milyon TL’lik cezalar kesilmişti. Şirketler temsilci bildirmemeye devam ederlerse,  önümüzdeki ay Türkiye’deki vergi mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen şirketler hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Bu ceza da yüzde 90’a kadar artabilecek.

Şirketler cezanın ardından bir ay içinde, temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezalar dörtte bir oranında düşecek.

‘Planın geri teptiğini söyleyebiliriz’ 

Duvar‘a konuşan Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Facebook’un temsilci atamayacağı kararını ve  Twitter’ın sessizliğinin devam ettiğini hatırlatarak, bir önceki 10 milyon TL’lik cezayı da hiç bir platformun ödemediğini belirtti.

Temsilcilik açmayan sosyal ağ sağlayıcılarına ikinci kez uygulanacak idari para cezasının da bir etkisinin olmayacağını belirten Akdeniz şunları söyledi:  “Hükümet ‘biz ciddiyiz mesajı veriyor’ diyebiliriz. Kendi belirlediği planda tek başına ilerliyor ama şimdilik hükümetin planının da geri teptiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu cezaların caydırıcı tarafı olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki Türkiye’ye gelmemeye karar verdiyseniz bu cezayı ödemeyi gerektirecek bir durum da yok. Bu uzun bir sürecin ikinci ayağı. Bundan sonra reklam cezası, bant aralığının daraltılması cezası olacak. Bakalım Türkiye ona cesaret edebilecek mi? Yapabilirim diyor ama yapacak mı önümüzdeki sene içerisinde göreceğiz. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi’nde devam eden bir süreç olduğunu da unutmamak gerekir” 

Akdeniz olası bir üçüncü cezadan sadece kullanıcıların değil, hükümetin de etkileneceğini kaydetti: 

“Eğer bu yola gidilirse beşli ceza sistemindeki en sorunlu uygulamalardan bir tanesi de bu olacak. KOBİ’ler de kaybedecek, Covid-19 döneminde bu reklamları kullanan vatandaşlar, sıklıkla elektronik ticaretten alışveriş yapan halk da etkilenecek. Facebook, Türkiye’ye, aldığı reklamlarla ilgili bedel üzerinden hem KDV hem dijital vergi hem de stopaj ödüyor. Dolayısıyla bu kaybı sadece KOBİ’lerin veya Facebook’un olarak nitelendirmek doğru olmaz. Hükümet de kaybedecek, çünkü ciddi bir gelir, vergi kaybı ortaya çıkacak.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.