Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya ‘dayanılmaz’ sıcak dalgasının pençesinde: Uyumak bile çok zor

0
Fotoğraf: AFP

Eşi benzeri görülmemiş bir sıcak dalgasının yaşandığı Brezilya genelinde yaklaşık üç bin kasaba ve şehir için kırmızı alarm verildi.

Yerel yönetimler Rio de Janeiro‘da Pazar günü (12 Kasım) 42.5C ile Kasım ayının rekorunun kırıldığını, Salı günü (14 Kasım) ise yüksek nem oranı nedeniyle sıcaklığın 58.5C’ye kadar çıktığını söyledi.

BBC‘de yer alan habere göre; en iyi ihtimalle yarına (17 Kasım) kadar sürmesi beklenen sıcaklardan yüz milyondan fazla insan etkilendi. Yetkililer bu durumu El Niño iklim fenomeni ve iklim değişikliği ile ilişkilendirdi.

And Dağları’nda kış ortasında sıcak dalgası
Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?
İklim krizi: Ekim 2023 itibariyle dünya, kayıtlardaki en sıcak 12 aylık dönemi yaşadı 

Fotoğraf: Reuters

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü (Inmet), São Paulo şehrinin Salı günü (14 Kasım) öğleden sonra ortalama 37.3 dereceyi gördüğünü bildirdi.

AFP haber ajansına konuşan 22 yaşındaki Riquelme da Silva, “Çok yorgunum, çok zor” dedi ve ekledi:

“Eve gittiğimde soğuk su var, yoksa kalkamıyorum bile çünkü çok yorgunum. Uyumak bile çok zor.”

60 yaşında bir sokak satıcısı olan Dora, dışarıda çalışanlar için sıcağı “dayanılmaz” olarak tanımladı.

Inmet ülkenin büyük bir bölümü için kırmızı alarm verdi. Bu uyarılar, sıcaklıkların beş günden uzun bir süre boyunca ortalamanın 5C üzerinde seyredebileceğini ve sağlık açısından ciddi bir tehlike oluşturabileceğini gösteriyor.

Güney yarımkürede yazın başlamasına bir aydan fazla bir süre kala yaşanan sıcak dalgası, insanların kendilerini serin tutmaya çalışması nedeniyle Brezilya’nın enerji tüketiminin rekor seviyelere yükselmesine neden oldu.

Geçen hafta yayınlanan Inmet araştırması, ülkedeki ortalama sıcaklığın Temmuz’dan Ekim’e kadar tarihsel ortalamanın üzerinde olduğunu gösterdi.

İklim değişikliği nedeniyle dünyanın birçok yerinde aşırı hava koşulları daha sık ve daha şiddetli hale geliyor.

Bilim insanlarına göre, sıcak dalgaları birçok yerde daha uzun süreli ve daha yoğun hale geliyor ve insan kaynaklı sera gazı salımlarının devam etmesine paralel olarak bu durumun da sürmesi bekleniyor. Ek olarak Dünya şu anda küresel sıcaklıkların tipik olarak arttığı bir El Niño iklim fenomeninin etkisinde.

El Niño nedir?

Doğu ve orta Pasifik Okyanusu‘ndaki okyanus sıcaklıklarında yaklaşık her üç ila beş yılda bir görülen yükseliş, El Niño’nun açık belirtilerinden biri. Bu durum dünya genelinde birbirini tetikleyen aşırı hava koşulları yaratarak bir yıla kadar etkili olabiliyor.

Bu dönemde doğu Pasifikte uzanan güney ABD gibi bölgelerde ortalamanın üzerinde yağış ve hatta tahribat yaratan toprak kaymaları yaşanabiliyor.

Okyanusun diğer ucundaki, Endonezya ve güneydoğu Asya gibi bölgelerde ise kuraklık etkili oluyor ve bu kuraklık yıkıcı orman yangınlarını tetikleyebiliyor.

Dünyanın diğer bölgelerinde ise yıkıcı sellergıda güvensizliğine yol açabilecek mahsul kayıplarıtropikal hastalıklardaki artış ve balık popülasyonlarında düşüş gibi etkiler gözlemleniyor.

Bu olayların tamamı, hem yerel hem de küresel ekonomileri zarara uğratabiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.