Sapanca‘nın Kırkpınar Mahallesi yakınında yapılması istenen teleferik projesinde ağaçlar yeniden eksilmeye başlandı. İki buçuk aydır çadırlı nöbet direnişi gerçekleştiren mahalle halkı ağaç kesimini durdurmak amacıyla alana gitti.
Çam ağaçlarının kesimi güvenlik kuvvetlerinin desteği ile sürerken, şirketin güvenlik görevlisinin vatandaşa “kafanıza sıkarım” demesi tepkilere yol açtı. Hakkında suç duyurusunda bulunulan görevli gözaltına alındı.
Kesimin ardından mahalle halkı Sapanca Belediye Başkanı’nın makamına giderek kesimin durdurulması ve projenin iptal edilmesini istedi. Bunun üzerine Sapanca Belediye Başkanı ilk kez nöbet alanını ziyaret etti ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşeceği sözünü verdi.
Kırkpınarlıların kurdukları nöbet çadırı geçtiğimiz hafta sabahın erken saatlerinde güvenlik güçlerince yerinden sökülmüş ve halk darp edilmişti. Kırkpınarlılar bunun üzerine olayı protesto etmiş, yolları kesmiş ve çadırlarını başka bir alanda yeniden kurmuşlardı.
Teleferik Projesi Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle ihaleye açıldı. İhaleye tek şirket katıldı. Bursa Teleferik AŞ-Teleferik Holding AŞ Ortaklığı isimli şirketle 10 Eylül 2018’de 25 yıl süreli gelir paylaşımı sözleşmesi yapıldı. Proje ile ilgili bugüne kadar dört dava açıldı.
Kırkpınarlılar teleferik yapılması planlanan alanın 1945 yılında dedeleri tarafından satın alınarak köyün merası olarak kullanılmak üzere köy tüzel kişiliğine şartlı olarak bağışlandığını bağış sözleşmesinde bu alanda hiçbir ticari faaliyet yapılamayacağı hükmünün olduğunu belirtiyor. Mahalledeki mücadeleye Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Klübü, TMMOB Sakarya Şubeleri ve Sakarya sivil toplum örgütleri destek veriyor.
Bölgedeki teleferik projesini ve halka karşı müdahaleleri eleştiren Ekoloji Birliği “Aynı zamanda afet toplanma yeri olan alan, hali hazırda halkın nefes aldığı, çocuklarının oynadığı, bölge halkı için kutsal nitelikte bir alan. Proje, 3 bin ağacın kesilmesine ve bölgenin rant alanı haline gelmesine yol açacak. Bu proje ile birlikte ilerde oteller, restoranlar, bungalovlar yapılarak yeşil alanlar ve ormanlık alanlar yok edilecek ve Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesi bozulacak. Ağaçların kesilmesiyle mahalle erozyona ve sel baskınlarına açık hale gelecek” açıklamasında bulundu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…