DünyaKadınManşet

Teksas’ta ülkenin en ağır kürtaj yasağı yürürlüğe girdi

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde uzun süredir tartışmalar yaratan kürtaj yasağı yürürlüğe girdi.

Ülkenin en katı yasağı olarak nitelendirilen yasayla birlikte pek çok kişinin hamile olduğunu bilmediği hamileliğin altıncı haftasından itibaren kürtaj yasak olacak.

Ülkedeki en ağır yasak

Herhangi bir vatandaş kürtaj yaptıran hamile kişinin yanı sıra bu sürece yardım eden ve yasayı ihlal eden kişilere dava açabilecek.

Karar, 1973’te kürtajı yasallaştıran Roe v. Wade davasında alınan emsal kararla birlikte kürtajın yasallaşmasından bu yana kürtaja karşı yürürlüğe sokulmuş en ağır yasak.

Görsel: CNN. Kaynak: Guttmacher Institute

Yüksek Mahkeme engellemedi

Eyalet yasası Cumhuriyetçi Greg Abbott tarafından imzalanmıştı. Yasanın 30 Ağustos’ta federal mahkemede görüşülmesi planlanırken çoğunlukla muhafazakarların bulunduğu 5’inci Temyiz Mahkemesi, duruşmayı iptal etmiş, konu Yüksek Mahkeme’ye taşınmıştı.

Donald Trump’ın atamalarıyla dokuz hakimden altısı muhafazakardan oluşan Yüksek Mahkeme ise yasayı engellemek için gündeme getirilen acil durum talebini beşe karşı dört oyla reddetti.

ABD Başkanı Joe Biden ve eski başkan adayı Hillary Clinton, Yüksek Mahkeme’nin yasayı en azından geçici olarak engellemesini gerektiğini savundu. Biden, yasanın anayasal hakları ihlal ettiğini söyledi.

Tek istisna tıbbi acil durum

Teksas yasalarına göre hamileliğin altıncı haftasından yani bebeğin kalp atışının duyulmaya başladığı andan itibaren kürtaj yasak olacak. “Tıbbi acil durumlar” için istisna sunulan yasada, tecavüz ve ensest gibi durumlar için istisna sağlanmıyor.

CNN’in aktardığına göre yasaya karşı çıkan kürtaj klinikleri yasanın” Teksas’ta kürtaj erişimini anında ve çok ciddi bir şekilde azaltacağını” ve kürtajlarda en az “yüzde 85 düşüş yaşanacağını” belirterek karşı çıkıyorlardı.

Yüksek Mahkeme’nin gündeme alması istenilen bir başka eyalet çaplı kürtaj yasağı da Mississippi’nin eylül ayında yürürlüğe sokacağı kürtaj yasağı. Bu yasa da hamileliğin 15. haftasından sonra kürtajı yasaklıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.