Ekolojiİklim KriziManşet

Teksas’ta orman yangını nedeniyle nükleer silah tesisi kapatıldı

0
orman yangını
Fotoğraf: Jeff Bartlett / Reuters

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Teksas eyaletine bağlı kuzey bölgesinde, beklenmedik yangınlar nedeniyle onlarca ilçede acil durum ilan edildi. Birçok kasaba tahliye edilirken, önemli bir nükleer silah tesisinin operasyonları geçici olarak durduruldu.

Eyaletin Valisi Greg Abbott, 60 ilçenin bu felaketten etkilendiğini açıkladı ve yangınlarla mücadelede yerel itfaiye birimlerine destek olunması için ek acil servis kaynaklarının seferber edilmesini istedi.

Teksas A&M Orman Servisi‘nin verilerine göre, 26 Şubat Pazartesi günü başlayıp şimdiye kadar yaklaşık 103 hektarlık bir alanı yok eden Smokehouse Creek Yangını, Teksas’taki yangınlar arasında en geniş alanı kaplayanı oldu. Bu yangın, aynı zamanda birçok önemli yolun kullanılamaz hale gelmesine yol açtı.

Olağandışı yüksek sıcaklıklar ve kuru hava koşulları ile birleşen şiddetli rüzgarlarım, yangının eyaletin geniş otlaklarında hızla yayılmasını tetiklediği ifade ediliyor.

Orman yangını nükleer tesise ulaştı

Amarillo yakınlarında yer alan ve Amerika’nın nükleer silahlarının üretildiği ve söküldüğü tesis olan Pantex nükleer tesisinde, kontrol altına alınamayan yangının tesis alanına yaklaşması üzerine operasyonlar geçici olarak durduruldu. 16 bin dönümlük alanda faaliyet gösteren tesis alanında yangın oluşmadığı açıklandı.

orman yangını

Fotoğraf: Flower Mound Fire Department / AP

Pantex tarafından yapılan açıklamada, tesis alanında yangın olmadığı; acil servis ekiplerinin durumu yakından izlemeye devam ettiği belirtildi. Tüm çalışanların güvende olduğu, “gerekli olmayan personelin” ise artık alanda bulunmadığı ifade edildi.

Teksas’ın Hemphill ve Hutchinson ilçelerindeki birkaç yangın, Oklahoma sınırına yaklaşırken, bazı tahliyelerin de emredildiği bildirildi. Hemphill İlçe Şerif Ofisi, Amarillo’nun yaklaşık 160 km kuzeydoğusunda yer alan Canadian kasabasında kalan herkesin yerinde kalması ya da okul spor salonuna sığınması gerektiğini, yolların kapalı olduğunu duyurdu.

Dünya doktorları iklim eylemi çağrısı yaptı: İklim değişikliği, yüzyılın en büyük sağlık sorunu
Türkiye genelinde son 53 yılın en sıcak ocak ayı kaydedildi
2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olması, ‘Paris’ hedefleri açısından ne anlama geliyor?

Hutchinson İlçesi yetkilileri, Facebook üzerinden yaptıkları paylaşımda, bölgedeki birden fazla yangına yanıt verme mücadelesi içinde olduklarını ve sivil halka ne yapmaları gerektiği konusunda en iyi şekilde bilgi verme çabası içinde olduklarını ifade etti.

CNN’in aktardığına göre bölgedeki bir vatandaş yangını “canavar” olarak tanımlayarak, zamanında tahliye edilemeyen hayvanlar da dahil olmak üzere birçok canlının ve evin zarar gördüğünü ifade etti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.