2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı’na göre deprem bölgesinde asbest ve hijyen sorunu yok

0

ANKARA-Deprem bölgesinde yaşanan su ve hijyen sıkıntısı her geçen gün artarken, uzmanların asbest uyarısına TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’dan değerlendirme geldi.

Balta, binaların yıkıldığı şehir merkezlerinde yaşayanların kalmadığı iddiasında bulunarak, “Artık merkezde yaşamıyor insanlar. Çadır kentler, konteynerlerde vatandaşlar. Ben bir sorun olacağını sanmıyorum. Bu tür söylentilerle insanları korkuya sevk etmemek lazım” dedi.

‘Allah’tan gelen bir olay’

Kendisinin maden mühendisi olduğunu belirterek, peş peşe gelen 7,7’lik ve 7,6’lık depremlere, “Allah’tan gelen bir olay” değerlendirmesi yapan Balta, TBMM’de Deprem Araştırma Komisyonu kurulup kurulmayacağı sorusuna, “Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil, bilemiyorum” yanıtı verdi.

Balta özetle şunları kaydetti:

“Şiddet olarak yıkımı çok büyük depremlerdi. 7 km, yüzeye yakın. Depremlerin peş peşe olması Allahtan gelen bir olay. İnşallah bir an önce enkazlar kaldırılır. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyeler orada. Belediyeler temizlik yapıyor. Hijyen için de anında ilaçlamalar yapılıyor. Kurulan çadırlar konteynerlerle bu şartlara uyum sağlanıyor. Kış şartları bize zaman tanıdı. Ben bir sorun olacağını düşünmüyorum.”

‘İnsanları korkutmamak lazım’

Bu tür uyarıların yapılabileceğini ancak insanları “etkilemeden  yapmak gerektiğini” söyleyen Balta, “Zaten şehir merkezinde yaşayan insanlar yok. Çadır kentlerde,  konteynerlerde vatandaşlar. Doğal yaşam yok zaten enkaz kaldırılan yerlerde. Ben bir sorun olacağını sanmıyorum. Bu tür söylentilerle
insanları korkuya sevk etmemek lazım” dedi

Meclis’te komisyon kurulur mu?

Muhammed Balta, depremlerin ardından Meclis’te bir araştırma-soruşturma komisyonu kurulup kurulmayacağına ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi:

“Ben orada yorum yapmak istemem. Devlette süreklilik vardır. Biz bir hukuk devletiyiz. Görev yapan yasaması var, yürütmesi var. Yürütme de bu konuyla alakalı çalışmalar yapar. Artılar neydi, depremle ilgili eksiler neydi, bunlara bakılır, değerlendirilir. Biz güçlü bir devletiz. Kurumlar kendi aralarında bunu değerlendirir. Meclis de üzerine düşeni yapar. Komisyon kurulur mu, ne zaman kurulur ona ben bir şey diyemem.”

‘Türk milletinin yaraların sarılmasında eşi benzeri yok’

Depremden etkilenen birinci derece yakını olmadığını ancak yaşananların kendilerini de derinden üzdüğünü ifade eden Komisyon Başkanı, “Allah beterinden korusun. Ateş düştüğü yeri yakar. Yaklaşık bir haftadır hem Osmaniye, hem Hatay’dayım. Türk milleti yaraların sarılmasında eşi benzeri olmayan bir millet. İyi ki böyle bir milletin evladıyız. Orada kardeşlerimizin beslenme ile ilgili sorunları varken biz yemek yiyemeyiz huzurlu şekilde. Bizim de üzerimize ne düşüyorsa yapmak zorundayız” diye konuştu.

‘Vatandaş bizi teselli etti’

Altı AKP‘li milletvekiliyle Osmaniye ve Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı bütün köyleri gezdiklerini anlatan Balta, insanların tüm acılarına rağmen çok vakur durduğunu iddia etti: “Bu kadar acıya rağmen hem teşekkür etmesini biliyor hem de gelen yardımlarda da, ihtiyacı olanlara yardımlar gitsin diye “bizde var” diyecek kadar da anlayışlı ve yüreği zengin olan insanlar. Biz bazı yerlerde yardımcı olmaya çalışırken, onlar bize moral verdi. Bunu söylemek isterim.”

‘Bölgede tepkiyle karşılanmadık’

Deprem bölgesinde tepkiyle karşılaşmadıklarını öne süren Balta, “Biz tepkiyle karşılaşmadık ama karşılaşsak da kendimizi onların yerine koymak
lazım. Elbette yakınlarını kaybeden insanlar farklı şeyler söyleyebilirler. Biz milletvekili olarak bunları biliyoruz. O insanları için empati yapmak lazım. Bu tür zamanlarda normaldir, olabilir. Ama biz böyle olaylarla karşılaşmadık. Eksikleri ne varsa bir milletvekilleri olarak onlarla birlikte olduk. İlgililere
ihtiyaçları ilettik” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.