Kategoriler: DoğaManşet

Tatarköy’de kimyasal atık şüphesi

Yazar:
Gözde Kazaz

Lüleburgaz’a bağlı Tatarköy ilçesinde bulunan Sakızköy merasına aylardır çöp bırakılıyor. Tekirdağ’da katı atık tesisinde bertaraf edileceği yerde, yanında gölet bulunan, hayvanların otladığı meraya çöp getirilmesi bölge halkında ‘kimyasal atık’ endişesi doğurdu. Üstelik atıkların alana bırakılmasında valinin izni olduğu söyleniyor. Yeşil Gazete’nin konuyla ilgili ulaştığı Lüleburgaz Valiliği bilgi vermekten kaçındı.

Nisan aynın başından beri Tatarköy’lüler huzursuz. Göletin yanında bulunan çukura gömülen atık, kimyasal şüphesi yaratıyor. Facebook’ta konuya dikkat çekmek için kurulan ‘Çocuklarımızı nasıl öldürürüz?’ başlıklı gruba yazan bir yerel gazeteci son durumu şöyle anlatıyor: Geçtiğimiz Cumartesi günü yağmur yağarken gittim. Dört adet damperli tırın boşaltılmasını gördüğüm ilk andı. Tatarköy muhtarının aracı da oradaydı. 156’yı aradım. Jandarma biraz sonra beni aradı. O atıklar vali izniyle oraya gömülüyor, tehlikeli atık değilmiş dediler. Aslında o atıkları ben Sakızköy’den, Pınarhisar’dan ve geçen ay Babaeski’den tanıyorum. Kağıt fabrikasındaki elek altı atığı. Selüloz, asitli ve bol naylonlu kağıt atıkları… Çok çabuk sertleşiyor ve doğaya düşman. Uyanık fabrika işleticileri uygun çukurlara atıp üzerine toprak yayıyorlar. Tatarköy’deki olay tam bir facia. Bir AB projesi için haftaya denetleme yapılacak bir alanmış orası. Lüleburgaz Kaymakamlığı da proje sahibiymiş. Oldu bittiye getirip tam göletin yanına gömüyorlar. “

Yüzlerce fabrikanın bulunduğu bölgede atıkların nasıl bertaraf edileceğine dair plan olmaması kafalarda soru işareti yaratıyor. Görgü tanıkları, üstü kapatılan atıkların metan gazı nedeniyle için için yandığını söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın Sakızköy’de çöplükle ilgili hazırladığı bilirkişi raporunda, bölgedeki katı atık düzenli depolama tesisi ÇED sürecinin tamamlanmamış olması nedeniyle atık tesisinin kurulması ve işletilmesinin uygun olmadığı belirtiliyor.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde CHP grubu adına söz alan katip üye Yeşim Girgin’in mecliste gündeme getirilmesi için yaptığı müracaata rağmen çöp sorunuyla ilgili bir ilerleme kaydedilmiş değil. Çöplerin valilik izniyle atıldığı iddiasını sormak için aradığımız Valilik konuyla ilgili bilgi vermekten kaçındı.

Paylaş
Yazar:
Gözde Kazaz

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024