LGBTİ+ManşetSivil ToplumTürkiye

Tarlabaşı Derneği ‘fesh’ davasının yedinci duruşması 8 Ocak’ta

0
Görsel: İyi ki Varsın TTM

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği hakkında açılan iki ayrı davadan biri olan ‘derneğin feshi’ davasının yedinci duruşması, 8 Ocak Pazartesi saat 10.00’da 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği ile birlikte planlanan “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” etkinliği, Milat Gazetesi ve A Haber televizyonlarında “Toplum merkezinde LGBT ve terör eğitimi” gibi haberlerle hedef gösterilmişti.

Haberler ve gazetenin bileşenlerinin hedef gösteren paylaşımları yıl boyunca sürdü.

Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak adına çalışan dernek için Haziran-Eylül 2021 döneminde çeşitli denetimlerin ardından “yokluğun tespiti” ve “derneğin feshi” için ayrı ayrı davalar açılmıştı.

Açılan davaları takip etmek ve Tarlabaşı Toplum Merkezi (TTM) ile dayanışmak için kurulan İyi ki Varsın TTM İnisiyatifi, duruşma öncesi saat 9.15’te Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak.

Duruşmaya çağrı

İnisiyatifin çağrısı şöyle:

“Tam iki yıldır sizlere dava çağrılarında bulunuyoruz. Tarlabaşı Toplum Merkezi, tam iki yıldır ertelenen davalarla, kapanma tehdidiyle, ani denetimlerle, düzenli olarak üretilen karalama ve hedef gösterme söylemleriyle mücadele ederken bir yandan Tarlabaşı’nda yaşayan tüm çocuklar ve kadınlar için güvenli alan olma ısrarını sürdürüyor.

Haklı duruşumuzu yine bir arada dayanışmayla göstermek için sizlere çağrımızı bir kez daha tekrarlıyoruz: Tarlabaşı Toplum Merkezi kapatılamaz!

İyi ki Varsın TTM İnisiyatifi olarak herkesi 8 Ocak Pazartesi saat 9.15’te Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklamasına, 10’da ise 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde duruşmaya davet ediyoruz.”

Fotoğraf: TTM

İmza kampanyasını 99 sivil toplum örgütü imzaladı

Dava öncesi bir araya gelen 99 sivil toplum örgütü ortak açıklama yayınladı, “Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin yanındayız” dedi. TTM ile dayanışmak ve örgütlenme özgürlüğünü savunmak için kurulan “İyi ki Varsın TTM” internet sitesinde yayınlanan açıklamaya imzalar gelmeye devam ediyor.

99 örgütün imzasıyla yayınlanan açıklamada davaların tüm sivil topluma tehdit olduğu vurgulandı:

“Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği örneğinde bugün yaşananların Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü alanında yaşanan gerilemenin doğal bir uzantısı olduğunu düşünüyoruz. Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin hedef gösterilerek ve yürüttüğü faaliyetler çarpıtılarak kapatılmaya çalışılması, tüm sivil topluma yönelik bir tehdit olarak karşımızda duruyor.”

Sivil toplum örgütleri, örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların durdurulmasını, sivil topluma yönelik baskılara son verilmesini, Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan davaların düşürülmesini ve güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep etti.

Ne olmuştu?

TTM, 27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği’nin “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunun konuşulacağı bir gönüllü etkinliği planladı, fakat etkinlik medyada hedef gösterildi.

Nefret söylemi, hedef gösterme ve karalamalar 9 Şubat 2022’ye kadar sistematik olarak devam etti ve yaygınlaştı.

Medyadaki hedef göstermelerin hemen ardından 25 Haziran’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Beyoğlu İlçe Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi, derneği ziyaret etti.

‣ Tarlabaşı Toplum Merkezi, hedef göstermelerin ardından kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya

Bundan dört gün sonra İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü denetimi başladı. Ne ziyaretle ne de denetimle ilgili derneğe herhangi bir sonuç ulaşmadı.

Öte yandan 19 Temmuz’da Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü “müstehcenlik suçu” kapsamında Yönetim Kurulu Başkanının ifadesini aldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Dernek, Haziran-Eylül 2021 döneminde çeşitli denetimlerden geçti.

Denetimlerin ardından merkez hakkında iki ayrı dava açıldı.

‣ Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne açılan yokluğun tespiti davasının ilk duruşması görüldü

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği” gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli bir dava açıldı.

Bu davanın ilk duruşması, 14 Nisan 2022 Perşembe 11.45’te İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.
‣ Tarlabaşı Toplum Merkezi davası ertelendi: Örgütlenme özgürlüğüne müdahale ediliyor

Aile Bakanlığı, Valilik yanında müdahillik talebi iletti. TTM avukatları, “15 yıldır var olan, kamuyla ortak iş yapan bir dernek nasıl yok olabilir” dedi.

‣ Tarlabaşı Derneği’nin fesih davası ertelendi: Bakanlık müdahil oldu

Dava, 29 Eylül’e ertelendi. 29 Eylül’deki ikinci duruşmada da karar çıkmadı ve bu sefer Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında açılan “yokluğun tespiti” davası 9 Mayıs 2023’e ertelendi.

9 Mayıs’taki duruşmada da karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma 5 Ekim’de görüldü ve dava 14 Mayıs 2024’e ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle derneğin feshi davası da açıldı. Bu davanın ilk duruşması da 18 Mayıs 2022 tarihinde görüldü.

Dava kapsamında dernek hakkında verilen “faaliyetten alıkonulma” tedbir kararı ise 6 Nisan’da TTM’nin başvurusu üzerine kaldırıldı.

Davanın 2 Kasım’daki ikinci duruşmasında da karar çıkmadı. Dava, 21 Şubat saat 11.30’a ertelendi. 21 Şubat’ta da karar çıkmadı.

Hak savunucularının takip ettiği duruşmada TTM avukatları, bilirkişi raporuna ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi.

Dava, 22 Mayıs saat 10.00’a ertelendi. 22 Mayıs’ta da karar çıkmadı.

Bir sonraki duruşma 9 Ekim’de görüldü. Hak savunucularının duruşma öncesi basın açıklaması yapması ise polis tarafından engellendi. Kağıthane Kaymakamlığı’nın yasak kararı olan  “millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını” gerekçe gösterildi.

‣ Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin fesih davası 2024’e ertelendi

Dava, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Bürosu’nun raporunun beklenmesi ve eksiklerin giderilmesi için 8 Ocak 2024 saat 10.00’a ertelendi.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.