ManşetSivil Toplum

Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne açılan yokluğun tespiti davasının ilk duruşması görüldü

0

Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne (TTM) açılan iki davadan biri olan  “Yokluğun tespiti” davasının ilk duruşması bugün görüldü.

Taraflara ek süre verilerek duruşma, 29 Eylül’e ertelendi.

Bianet‘ten Evrim Kepenek‘in aktardığına göre, duruşmada İstanbul Valiliği avukatı, “Tarlabaşı’nda faaliyet yürütmek için kuruldu bu dernek ama sonrasında 2007 Eylül ayında kendiliğinden faaliyetine son verdi resmi olarak. Tüzükte yazan buydu. Fakat dernek faaliyetlerini sürdürüyor. Bu nedenle davamızın kabul edilmesini istiyoruz” dedi.

Aile Bakanlığı avukatının müdahillik talebina dair Dernek avukatı Sevgi Kalan Güvercin, “Bakanlığın müdahillik talebi dernekle ilgili değil, reddedilmeli. Dernek çok sayıda çalışanı olan bir dernek. 87/1.maddede ‘amacına ulaştı’ deniyor bu nedenle ‘kapatılmalı’ diyorlar” dedi.

İlgili haber: Tarlabaşı Toplum Merkezi, hedef göstermelerin ardından kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya

Dernek avukatlarından Selmin Cansu Demir ise “Aile Bakanlığı’nın çocuk ve kadınlar yararına çalışan derneğin yanında olmasını isterdik. Karşısında olmasını değil” şeklinde konuştu.

Güvercin, derneğin devletin de STK yoluyla desteklediği projeleri olduğunu hatırlatırken, Dernek avukatı Buse Karataş şunları söyledi:

“Dernek, Haziran 2017’de kuruldu sayısız denetim görüyor. Hiçbir yaptırımla da karşılaşmıyor. Ta ki İçişleri Bakanlığı’nın denetimine kadar, ki o da bu davanın konusunu oluşturuyor.”

Bakanlığın denetimi hukuka uygun değil, yetkiyi kötü kullanmışlar. Dernek her türlü bilgi – belgeyi sunuyor buna rağmen Bakanlık derneğin yok olduğunu iddia ediyor.

Mahkeme, Aile Bakanlığına müdahillik talebine ilişkin dilekçe sunmak üzere ve dernek vekillerinin derneğe ait defterlerinin ve yönetim kurulu karar defterlerini sunmak üzere iki hafta süre verilmesine;İstanbul İl Dernekler Müdürlüğüne müzakere yazılarak davalı derneğin dosyasının celbine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 29 Eylül’de görülecek.

Keyfi ve öngörülemez bir süreç

TTM ile dayanışmak için kurulan ‘İyi ki Varsın TTM‘ inisiyatifi, 91 hak örgütü adına dava öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan davaların düşürülmesini ve güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep eden hak savunucuları, açıklamada şunları söyledi:

“TTM, başta Tarlabaşı’nda olmak üzere Türkiye ve dünyadaki her türlü ayrımcılığa karşı çalışmak, hak temelli bir sosyal hizmet modeli geliştirmek ve sanatla iç içe birlikte üretmeyi ve ortak yaşama kültürünü geliştirmeyi dert edindi kendine.

Ancak, Haziran 2021’de, birçok sivil toplum örgütü ve bu alana gönül veren kişinin endişelerinden biriyle yüzleşti. Medyadaki nefret söylemi ve hedef gösterme haberleriyle başlayan, idari ve hukuki yaptırımlarla devam eden, keyfi ve öngörülemez bir süreç deneyimliyor TTM. Bugün susturulma ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya.

Dernek örneğinde bugün yaşananların Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü alanında yaşanan gerilemenin doğal bir uzantısı olduğunu düşünüyoruz.

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin hedef gösterilerek ve yürüttüğü faaliyetler çarpıtılarak kapatılmaya çalışılması, tüm sivil topluma yönelik bir tehdit olarak karşımızda duruyor.

Adil, insan haklarına saygılı ve kapsayıcı bir toplumun ancak güçlü bir sivil toplumla birlikte inşa edilebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin yanındayız.”

Ne olmuştu?

Tarlabaşı Toplum Merkezi‘nde 27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği ile birlikte planlanan “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” etkinliği, Milat Gazetesi ve A Haber televizyonlarında “Toplum merkezinde LGBT ve terör eğitimi” gibi haberlerle hedef gösterilmişti. Haberler ve gazetenin bileşenlerinin hedef gösteren paylaşımları yıl boyunca sürdü.

Haziran-Eylül 2021 döneminde çeşitli denetimlerin ardından “yokluğun tespiti” ve “fesih” için ayrı ayrı davalar açıldı.

İstanbul Valiliği tarafından “Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği” gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli davanın ilk duruşması, bugün görüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame ile ise “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle derneğin feshi davasının ilk duruşması da 18 Mayıs 2022 tarihinde görülecek.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.