ManşetTarım-GıdaTürkiye

Tarımdaki girdi maliyetleri arttı: Gıda fiyatlarında fahiş artışlar yaşanabilir

0

Dolarda meydana gelen artış, tarımdaki girdi maliyetlerinin de artmasına neden oluyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan aynı zamanda çiftçilik de yapan Ziraat Mühendisi Faik Toy, “Bu maliyetlerle gelecek yıl 5-6 TL’nin altına ekmek üretmek mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.

Toy, açıklanan fiyatın çok üstünde bir rakamla buğday ithal edildiğini de ifade etti.

‘Üretim maliyetleri düşürülmeden ekmeğin fiyatı düşürülemez’

Cumhuriyet‘te yer alan habere göre Faik Toy, gübredeki fiyat artışının yüzde 600-700’lere ulaştığını ve bu nedenle de önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında fahiş artışlar olacağını dile getirdi:

Tohum bu zamla toprağa ekildi. Ürün gelecek yıl çıkacak. Bu kadar yüksek girdi maliyetiyle çıkacak ürünlerin fiyatlarının ucuz olmasını beklemenin akıl ve mantıkta yeri yoktur. Gıda fiyatlarının düşmesinde samimiysek önce maliyetlerden başlamamız lazım. Üretim maliyetleri düşürülmeden halkın temel gıdası ekmeğin fiyatı düşürülemez. Fiyatlar biraz daha yükselirse buğdayın maliyeti 6 TL’nin üzerine çıkacak.”

‘5-6 milyon ton rekolte kaybı yaşanacak’

Toy ayrıca, 62 ilde kuraklık olduğunu, 5-6 milyon ton rekolte kaybı yaşanacağını anlattığını, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK, TMO ve sanayicinin rekolte kaybını 1 milyon ton olarak duyurduğunu kaydetti.

Faik Toy, çiftçinin yüzde 70’inin buğdayını zararına satmak zorunda kaldığının altını çizdi ve “Düşük fiyat açıklarsanız çiftçinin malı kelepir hale gelir. Sanayicinin ve tüccarın eline düşer” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.