ManşetDoğa Mücadelesi

Tarım topraklarına OSB girişimine AKP ve CHP’li belediyeler ile sivil toplumdan toplu karşı çıkış

0

Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞCAN

*

Tekirdağ’da birinci derece tarım topraklarına kurulması planlanan ve, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “ÇED Olumlu” kararı verdiği plastik organize sanayi bölgesine (PAKOP) karşı, AKP’li ve CHP’li belediyelerle STK’lar, siyasi parti temsilcileri ortak basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Ergene ilçesi Karamehmet mahallesinde, plastik OSB yapılması planlanan arazide bir araya gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 11 ilçe belediye başkanı, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, birinci sınıf tarım topraklarına OSB yapılmasına tepki gösterdi.

Yeni OSB’ye ihtiyaç yok

Belediye başkanları adına açıklama yapan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, 12 belediye başkanı olarak havaya, suya ve toprağa sahip çıkmak kaydı ile her türlü yatırımın ve yatırımcının yanında olduklarını belirtti.

Ancak Yüksel, 14 Nisan 2021 Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, tüm meclis üyelerinin oy birliği ile onayladığı Ergene Havza Koruma Eylem Planı’nın ana kararları ile örtüşen eldeki verilerle Ergene’de yeni Organize Sanayi Bölgesi’ne ihtiyacın olmadığı hususunu hiçbir siyasi reflekse girmeden bilgilendirmek için toplandıklarını kaydetti.

Doluluk oranı yüzde 50

Ergene ilçesinde mevcutta dört adet OSB bulunduğunu ve OSB’lerin doluluk oranı ortalamasının yüzde 50 olduğunu ifade eden Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Mevcut kurulmak istenen OSB’deki yatırımcılarımız, yüzde 50 doluluk oranı olan herhangi bir OSB’mizde az önce belirttiğim gibi havamızı, suyumuzu, toprağımızı, koruyacak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak her türlü yatırımı yapabilir. Biz 12 belediye başkanı olarak bu yatırımları ve yatırımcıyı destekleriz, sonuç olarak hali hazırda devam eden mahkeme süreçlerinin hep birlikte takipçisi olacağız. Bu konuda belediye başkanı olarak hemşerilerimize, doğamıza, üzerimizdeki sorumluluğu birinci bir şekilde hareket etmeye devam edeceğiz.”

‘Tarım arazilerini korumak zorundayız’

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise kentin tarım topraklarına OSB yapılmasına sonuna kadar karşı olduklarını vurguladı:

“Tarım arazilerini korumak zorundayız. Tekirdağ’ın 323 kilometrekare arazisi var. Bu arazinin yüzde 62,6’sı tarımda kullanılıyor. Tekirdağ bu arazileri korumak zorunda. Biz de bunun peşindeyiz.”

Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci de ÇED olumlu kararına ilişkin idare Mahkemesine dava açtıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Trakya Bölgesi 1/100 000 ölçekli çevre düzeni planlarında 1/25 000 ölçekli planlarda mevcut organize sanayi bölgeleri tamamlanmadan yeni OSB açılmaması gerekiyor. Şu an doluluk oranlarının yüzde 45 olduğu düşünülürse buna bir ihtiyaç da yok. Tekirdağ İdare Mahkemesi’nde açtığımız davada, maalesef kişisel, güncel ve meşru bir hakkımız olmadığı gerekçesiyle talebimizin reddine karar verildi. Çerkezköy’de Pınarça’da termik santralle ilgili açılan davalarda davacı sıfatımız kabul edilmişken, burada kabul edilmedi. Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve bu kavramları kazandırmak görevimizdir. Yaşam hakkı da en kutsal insan haklarından biridir. Bu kararı Danıştay’a götürdük. Çevremizi, doğamızı korumak amacıyla hukuksal anlamda ne yapmamız gerekiyorsa sonuna kadar takipçisi olacağız.”

‘Planlara ve hukuka aykırı’

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu ve Trakya Platformu adına konuşan Cemal Polat ise, söz konusu OSB’nin kamu yararı oluşturmadığını ve hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Yapılmak istenen OSB’nin, İmar Mevzuatı’na, 1/25.000 Ölçekli İl Çevre Düzen Planı ile Üst Ölçekli Bölge Planı’nın hedef ve ilkelerine, Tekirdağ İl İdaresi ve Danıştay ‘ın devlet organlarının bağlayıcı şekilde ortaya koyduğu mahkeme kararına açıkça aykırı olduğuna dikkat çeken Polat şöyle konuştu:

“Uygulanan yanlış politika tercihleri nedeniyle ülkemizde ulusal, bölgesel, havza ve yerel ölçekte arazi kullanım politikalarının yetersizliği ile tarım arazilerinin korunamaması sorunu ön plana çıkmaktadır. Tüm bu gerekçeler ışığında planlanan OSB işlemi mevcut mevzuata ve yargı kararlarına, yürürlükteki planlara aykırı olduğu ve kamu yararı ile hiçbir şekilde bağdaşmaması nedeniyle bir an önce iptal edilmelidir. Uygulanan yanlış politika nedenleriyle ülkemizde bölgesel, ulusal ve yerel ölçekte ki arazi kullanımı politikalarının yetersizliği ile tarım arazilerinin korunamaması sorunu ön plana çıkmaktadır. Pandemi süreci ile gıdanın ve tarım topraklarının öneminin daha çok anlaşıldığı bir dönemde, toprakları korumanın, gelecek nesillere aktarmanın yurttaş olarak görevimizdir.”

ÇED kararının iptaline rağmen imar planı askıya çıkarıldı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “CED Olumlu” kararı verdiği Plastik OSB projesi için Trakya Platformu-TMMOB, Ergene Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ÇED Olumlu kararının iptali için dava açtı. Süreç devam ederken, 2 Aralık 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli planlarda değişikliği askıya çıkardı. Bu kez de Trakya Platformu-TMMOB, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Ergene Kent Konseyi, Ergene Belediyesi, Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği, Çorlu Kent Konseyi, Çorlu Belediyesi, Çerkezköy Belediyesi, , bölgedeki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar plan değişikliklerine itiraz ederek itiraz ederek, tepki göstermişti.

31 Aralık 2021 itibariyle askıdan inen plan değişikliği ile ilgili itirazlar dikkate alınmadığı takdirde STK’lar tarafından dava açılması planlanıyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.