Bakanlıktan Kula Peri Bacaları’nın yanı başında jeotermal sondajına onay

Çevre Bakanlığı UNESCO'nun koruma altına aldığı, 'Ege'nin Kapadokya'sı olarak tanınan Kula Peri Bacaları’nın yanında jeotermal sondaj kuyuları açılmasına onay verdi. Bölge halkı yargıya başvuracak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO onaylı jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkı’nın yakınlarında açılmak istenen jeotermal kaynak kuyuları için ikinci kez ÇED olumlu kararı verdi.

Belirlenen yedi sondaj noktası Kula’nın Sarnıçköy, Şehitlioğlu, Kalınharman, Dereköy köylerinin sınırlarında kalıyor. Sondaj noktaları “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı”nda ‘orman alanı’, ‘tarım arazisi’ ve ‘termal turizm tesisi’ olarak yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre ruhsat sahası UNESCO’nun jeoparklar listesinde yer alan Kula Divlit Volkanik Park’a 90 metre, UNESCO korumasındaki Kula Peribacaları Doğal Sit Alanına ise 304 metre mesafede.

Emir Kaplıcaları Tabiat Parkı ise ruhsat sahası sınırlarında yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında proje faaliyetinin arazi çökmesi ve heyelanların tetiklenmesi ile sismik tetikleme gibi olası sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor

İlk ÇED onayı iptal edilmişti

2019 yılında verilen ilk ‘ÇED gerekli değildir’ kararı Kula Ziraat Odası, Sınırlı Sorumlu Sarnıç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve bölge halkı tarafından yargıya taşınmış, Manisa 2. İdare Mahkemesi 2021 yılında bilirkişi kararı doğrultusunda ÇED kararını iptal etmişti.

Mahkeme, jeotermal sondaj işlemi sırasında kimyasalların çevreye, yeraltı kaynaklarına sızmasının mümkün olduğuna, yüzey ve yeraltı suları ile tarımsal toprakların kirlenebileceğine, kıt olan yer altı ve yerüstü su kaynaklarının jeotermal ve madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkileneceğine dikkat çekmişti.

Şirket sahibi koordinat değişikliği ile yeniden bakanlığa başvurmuştu. Yeni başvuruda belirlenen yedi adet sondaj noktası Kula’nın Sarnıçköy, Şehitlioğlu, Kalınharman, Dereköy köylerinin sınırlarında kalıyor. Sondaj noktaları İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘orman alanı’, ‘tarım arazisi’ ve ‘termal turizm tesisi’ olarak yer alıyor.

Artı Gerçek’e konuşan Kula çevre gönüllüsü ve rehber Sabahattin Argaç dört muhtarla birlikte kararı yargıya taşıyacaklarını belirtti. Projenin yaratacağı zararlara dikkat çeken Argaç, “Bölgemizdeki inciri, zeytini bitirecekler. Ayrıca proje hayata geçerse Türkiye’nin ilk jeopark özelliği de elimizden gidecek. Jeotermal, jeoparkı da bitirecek” dedi.

Kula Peri Bacaları

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın bir parçası olan Kula Peribacaları Tabiat Anıtı  turizmin yeni gözdesi. Buradaki peribacaları, akarsuların günümüzden 14-15 milyon yıl önce biriktirmiş olduğu alüvyon depolar içinde gelişmiş.

Yöre halkı tarafından Kapadokya’ya benzerliği sebebi ile “Kuladokya” olarak adlandırılıyor.

Peri bacaları özellikle ısı değişiklikleri, yağmur, sel suları, rüzgâr ve erozyon zamanla yumuşak kayaçları aşındırması sonucu oluşuyor. Kula’da 80’den fazla volkan konisi yer alıyor.

37.5 hektarlık alana sahip olan Kuladokya, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından peri bacalarının bozulmadan korunabilmesi için doğal sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınarak 2012 yılında ‘tabiat anıtı ‘olarak tescillenmişti

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Rus casusu’ olduğu iddia edilen Beluga balinası vurularak öldürüldü

Yaklaşık 5 yıldır Norveç kıyılarında yaşayan Beluga balinası Hvaldimir, Rusya casusu olduğu gerekçesiyle vurularak öldürüldü.

Hak savunucularından ‘katliam yasası’nı yarın görüşecek AYM önüne çağrı

Anayasa Mahkemesi, yarın CHP'nin başvurusu üzerine sokakta yaşayan hayvanları toplatılmasını ve öldürülmesini içeren yasa değişikliğine ilişkin ilk incelemesini yapacak.

Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliyesiz ömür boyu cezaevinde kalacak.

Borçka’da Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı, ekolojistlerin tepkisi dinmiyor

Artvin'de ağaçların kesilmesine karşı çıkanlara ateş açıp Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı. Ekoloji örgütleri ve aktivistler ise soruşturmanın derinleştirilmesini istiyor.

İklim aktivisti Thunberg, Gazze eyleminde gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Danimarka'da bir protesto gösterisine katılan iklim aktivisti Greta Thunberg, beraberindeki altı kişiyle gözaltına alındı.

EN ÇOK OKUNANLAR