Dünya

Tarık Aziz idam cezasına çarptırıldı

0

Irak’ta Saddam Hüseyin döneminin dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olan Tarık Aziz idam cezasına çarptırıldı.

Cezası asılarak infaz edilecek olan 74 yaşındaki Aziz, dini partilere baskı ve zulüm uygulamak iddialarından suçlu bulundu.

Tarık Aziz daha önceki yargılamalarda da bazı işadamlarının haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle 1990’ların başında idam edilmesine ilişkin davadan da hapis cezasına çarptırılmıştı.

Irak rejiminin uluslararası yüzü olarak görülen Aziz, hapiste bulunduğu dönemde inme geçirmişti.

Kendisi Hıristiyan olan Aziz’in sağlık durumunun kötü olduğu bildiriliyor.

Irak televizyonunda duyurulan Yüksek Mahkeme açıklamasında ”Aziz hakkında dini partileri ortadan kaldırılmasındaki rolü nedeniyle idam cezasına hükmedildiği” kaydedildi.

Yetkililer, eski İçişleri Bakanı Sadun Şakir ve Saddam Hüseyin’in eski özel sekreteri Abid Hamud’un da idam cezasına çarptırıldıklarını söylüyor.

Saddam Hüseyin, 1980 ve 1990’larda kendisine rakip siyasi grupların ortaya çıkmasını engellemek için sert önlemler almıştı.

Devrik liderin özellikle şimdiki Başbakan Nuri el Maliki’nin lideri olduğu Dava’nın da aralarında bulunduğu Şii partileri hedef aldığı kaydediliyor.

Mahkeme sözcüsü cezanın ne zaman infaz edileceğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Aziz’in temyiz hakkı var.

Cezanın infaz edilmesi için ayrıca Cumhurbaşkanlığı tarafından da onaylanması gerekiyor.

Wikileaks gündemini değiştirme arayışı

Tarık Aziz, ağustos ayında Guardian gazetesine verdiği mülakatta, Saddam Hüseyin’i savunarak, ”tarih, kendisinin ülkesine hizmet ettiğini gösterecektir” dedi.

Aziz, aynı mülakatta ABD Başkanı Barack Obama’yı Irak’tan asker çekme planlarıyla ”ülkeyi kurtlara terketmekle” suçlamıştı

BBC’nin Bağdat’taki muhabiri Jim Muir, Aziz’in eleştirilerinin ABD’ye yönelik eleştirilerinin Iraklıların çoğu tarafından paylaşıldığını söylüyor.

Kararı değerlendiren tarık Aziz’in oğlu, Ziyad Aziz, ”Beklenen bir karar. Eski hükümette görev yapan herkesi öldürmeye çalışıyorlar. 1981’de kendisini öldürmeye çalışan Dava partisinin mağduru olduğunu herkes biliyor. Ellerine kan bulaşmış değil. Medyayla ilgileniyordu, güvenlik konusu kendi dışındaydı” dedi.

Ziyad Aziz, kararın Wikilieks belgeleri nedeniyle baskı altında olan Irak hükümetinin gündem değiştirme çabası olduğunu da kaydetti. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.